[Ossm-members] Profesor

Ilija Kocho ilijak at siva.com.mk
Sun Apr 26 12:34:13 UTC 2009


Едно е азбуката, друго се зборовите т.е. јазикот.

За азбуката:
Со „кирилица е кул“, сакам да кажам, латиница користат недоволно 
информираните, т.е. оние кои сеуште не разбрале дека на современите 
машини има кирилична поддршка. Но, има и полошо од користењето латиница, 
се сеќавате на „Mac C Swiss“ и „Mac C Times“? Има луѓе и институции што 
сеуште ги користат.

За јазикот:
Јазикот е животинче што постојано еволуира, со тек на времето се 
додаваат зборови, други се забораваат или добиваат ново значење. 
Прифаќањето зборови од други јазици не е лошо само по себе, најдобар 
пример можеби е е англискиот кој може да се рече така и настанал.

Што се однесува до преведувањето, тоа треба да се прави со желба и 
чувство за убаво. На пример: кој ќе прифати „пренослив компјутер“ за 
лаптоп? Од друга страна „уотевер“ - ем на македонски звучи за никаде, ем 
си имаме наше решение: „како и да е“, „што и да е“, „кај и да е“. Сакам 
да кажам, треба секој случај да се разгледа засебно.

На крај кул е кул, кусо зборче што добро звучи на (скоро) секој јазик.

Со почит
Илија


DZvonko Nikolov wrote:
> Најкул. Наша е и најубава. Уште јазикот да го
> исчистиме од тие непотребните странски зборови,
> фрази и изрази, и тој ќе стане кул (како беше на
> македонски кул?), дури и покул од сега што е.
> И нема да е на маргините, ќе се имплементираат
> многу кул њу ејџ ствари, али оваа сентенца е
> паушална, нели? И баш е кул. Јее!
> Уотевер, сега слушнав дека некое министерство
> ќе правело некаков македонски - компјутерски
> речник/толковник/онлајн речник/веб сајт на официјален
> литературен македонски јазик. Точно ли е и дали
> заедницава има некаква врска со тоа? Знам дека
> имаше некакви обиди и порано (повеќе или помалку
> успешни), ама ова е инфо од многу скоро (вчера/некни).
> Тоа е некоја стара информација повторена или нова
> за стар проблем?
>
> Поздрав
>
> 2009/4/25 Ilija Kocho <ilijak at siva.com.mk>:
>   
>> DZvonko Nikolov wrote:
>>     
>>> Поздрав
>>>
>>> П.С. Можам да пишувам и кирилица. ;-)))
>>> Да не ме критикувате.
>>>
>>>       
>> Кирилица е кул.
>> _______________________________________________
>> Ossm-members mailing list
>> Ossm-members at hedona.on.net.mk
>> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>>
>>     
>
>
>
>   More information about the Ossm-members mailing list