[Ossm-members] Profesor

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Sun Apr 26 17:52:47 UTC 2009


Илија, јас прво карикирав со уотевер и другите,
а со уотевер сакав да покажам (како што и ти
забележа) дека имаме и ние доволно добри и
убави зборови и фрази кои можат да се користат
наместо странските. Англискиот јазик може да си
го дозволи луксузот да прима странски зборови
затоа што си има свои, а има и дваесет (мислам
дека е и повеќе) пати побогат речник од македонскиот.
Треба да си го збогатуваме речникот со нови зборови,
а тоа не е „кул“, тоа е „добро“, „интересно“, „во ред“,
„сега не ми текнува“ и тн. Сето тоа зачинето со малку
зезање (мајтапење македонски е?).
Јазикот е животинче кое расте и се развива, меѓутоа
треба другари, учители, воспитувачи, другари, доктори,
соработници и тн. за да го хранат, пазат, лечат, учат,
бдеат над него и тн. за да порасне во возрасно животно
рамноправно со другите такви животни. За тоа треба
сите да се вклучени, а не некоја организација или
институција. Организација може само да ја подигне
свеста за проблемот и да побара и покрене негово
решавање и да помогне во решавањето.

Дали мојата информација за правење на некој си
он-лајн речник под капата на некое Министерство
е во ред или е без врска?

За азбуката: латиница користат тие кои што таа
им треба. Замената на латиничните букви на
тастатурата со тн. македонски сеуште (за жал)
се користат од страна на некои институции кои
треба да се први во одбраната на кирилицата
како што се Министерство за Образование и наука.
И да, се сеќавам и премногу добро на нив затоа
што сум обврзан да ги користам „Mac C Swiss“
и „Mac C Times“ и тоа ми пречи. И да, тие ја завршија
својата работа и треба да одат во пензија.
И да, признавам, ме мрзи да ја менувам поддршката.

Да, кул е кул. Кратко и јасно. Прифатено и добро звучи,
но сепак туѓо, колку и да добро звучи. Ги користиме овие
туѓи зборови само ако немаме наши. Ајде да си најдеме.

Поздрав

Ѕвонко


2009/4/26 Ilija Kocho <ilijak at siva.com.mk>:
> Едно е азбуката, друго се зборовите т.е. јазикот.
>
> За азбуката:
> Со „кирилица е кул“, сакам да кажам, латиница користат недоволно
> информираните, т.е. оние кои сеуште не разбрале дека на современите
> машини има кирилична поддршка. Но, има и полошо од користењето латиница,
> се сеќавате на „Mac C Swiss“ и „Mac C Times“? Има луѓе и институции што
> сеуште ги користат.
>
> За јазикот:
> Јазикот е животинче што постојано еволуира, со тек на времето се
> додаваат зборови, други се забораваат или добиваат ново значење.
> Прифаќањето зборови од други јазици не е лошо само по себе, најдобар
> пример можеби е е англискиот кој може да се рече така и настанал.
>
> Што се однесува до преведувањето, тоа треба да се прави со желба и
> чувство за убаво. На пример: кој ќе прифати „пренослив компјутер“ за
> лаптоп? Од друга страна „уотевер“ - ем на македонски звучи за никаде, ем
> си имаме наше решение: „како и да е“, „што и да е“, „кај и да е“. Сакам
> да кажам, треба секој случај да се разгледа засебно.
>
> На крај кул е кул, кусо зборче што добро звучи на (скоро) секој јазик.
>
> Со почит
> Илија
>
>
> DZvonko Nikolov wrote:
>> Најкул. Наша е и најубава. Уште јазикот да го
>> исчистиме од тие непотребните странски зборови,
>> фрази и изрази, и тој ќе стане кул (како беше на
>> македонски кул?), дури и покул од сега што е.
>> И нема да е на маргините, ќе се имплементираат
>> многу кул њу ејџ ствари, али оваа сентенца е
>> паушална, нели? И баш е кул. Јее!
>> Уотевер, сега слушнав дека некое министерство
>> ќе правело некаков македонски - компјутерски
>> речник/толковник/онлајн речник/веб сајт на официјален
>> литературен македонски јазик. Точно ли е и дали
>> заедницава има некаква врска со тоа? Знам дека
>> имаше некакви обиди и порано (повеќе или помалку
>> успешни), ама ова е инфо од многу скоро (вчера/некни).
>> Тоа е некоја стара информација повторена или нова
>> за стар проблем?
>>
>> Поздрав
>>
>> 2009/4/25 Ilija Kocho <ilijak at siva.com.mk>:
>>
>>> DZvonko Nikolov wrote:
>>>
>>>> Поздрав
>>>>
>>>> П.С. Можам да пишувам и кирилица. ;-)))
>>>> Да не ме критикувате.
>>>>
>>>>
>>> Кирилица е кул.
>>> _______________________________________________
>>> Ossm-members mailing list
>>> Ossm-members at hedona.on.net.mk
>>> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>>>
>>>
>>
>>
>>
>>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 
-------------------------------------------------------------
DZvonko Nikolov

Training Manager
Institute of Applied Technology - Strumica

dzvonko at gmail.com
dzvonko at yahoo.com


More information about the Ossm-members mailing list