[Ossm-members] Profesor

Aleksandar D. Balalovski gemidjy at lugola.net
Sun Apr 26 17:53:50 UTC 2009


јас се извинувам ама да прашам шо земате?

2009/4/26 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>:
> Илија, јас прво карикирав со уотевер и другите,
> а со уотевер сакав да покажам (како што и ти
> забележа) дека имаме и ние доволно добри и
> убави зборови и фрази кои можат да се користат
> наместо странските. Англискиот јазик може да си
> го дозволи луксузот да прима странски зборови
> затоа што си има свои, а има и дваесет (мислам
> дека е и повеќе) пати побогат речник од македонскиот.
> Треба да си го збогатуваме речникот со нови зборови,
> а тоа не е „кул“, тоа е „добро“, „интересно“, „во ред“,
> „сега не ми текнува“ и тн. Сето тоа зачинето со малку
> зезање (мајтапење македонски е?).
> Јазикот е животинче кое расте и се развива, меѓутоа
> треба другари, учители, воспитувачи, другари, доктори,
> соработници и тн. за да го хранат, пазат, лечат, учат,
> бдеат над него и тн. за да порасне во возрасно животно
> рамноправно со другите такви животни. За тоа треба
> сите да се вклучени, а не некоја организација или
> институција. Организација може само да ја подигне
> свеста за проблемот и да побара и покрене негово
> решавање и да помогне во решавањето.
>
> Дали мојата информација за правење на некој си
> он-лајн речник под капата на некое Министерство
> е во ред или е без врска?
>
> За азбуката: латиница користат тие кои што таа
> им треба. Замената на латиничните букви на
> тастатурата со тн. македонски сеуште (за жал)
> се користат од страна на некои институции кои
> треба да се први во одбраната на кирилицата
> како што се Министерство за Образование и наука.
> И да, се сеќавам и премногу добро на нив затоа
> што сум обврзан да ги користам „Mac C Swiss“
> и „Mac C Times“ и тоа ми пречи. И да, тие ја завршија
> својата работа и треба да одат во пензија.
> И да, признавам, ме мрзи да ја менувам поддршката.
>
> Да, кул е кул. Кратко и јасно. Прифатено и добро звучи,
> но сепак туѓо, колку и да добро звучи. Ги користиме овие
> туѓи зборови само ако немаме наши. Ајде да си најдеме.
>
> Поздрав
>
> Ѕвонко
>
>
> 2009/4/26 Ilija Kocho <ilijak at siva.com.mk>:
>> Едно е азбуката, друго се зборовите т.е. јазикот.
>>
>> За азбуката:
>> Со „кирилица е кул“, сакам да кажам, латиница користат недоволно
>> информираните, т.е. оние кои сеуште не разбрале дека на современите
>> машини има кирилична поддршка. Но, има и полошо од користењето латиница,
>> се сеќавате на „Mac C Swiss“ и „Mac C Times“? Има луѓе и институции што
>> сеуште ги користат.
>>
>> За јазикот:
>> Јазикот е животинче што постојано еволуира, со тек на времето се
>> додаваат зборови, други се забораваат или добиваат ново значење.
>> Прифаќањето зборови од други јазици не е лошо само по себе, најдобар
>> пример можеби е е англискиот кој може да се рече така и настанал.
>>
>> Што се однесува до преведувањето, тоа треба да се прави со желба и
>> чувство за убаво. На пример: кој ќе прифати „пренослив компјутер“ за
>> лаптоп? Од друга страна „уотевер“ - ем на македонски звучи за никаде, ем
>> си имаме наше решение: „како и да е“, „што и да е“, „кај и да е“. Сакам
>> да кажам, треба секој случај да се разгледа засебно.
>>
>> На крај кул е кул, кусо зборче што добро звучи на (скоро) секој јазик.
>>
>> Со почит
>> Илија
>>
>>
>> DZvonko Nikolov wrote:
>>> Најкул. Наша е и најубава. Уште јазикот да го
>>> исчистиме од тие непотребните странски зборови,
>>> фрази и изрази, и тој ќе стане кул (како беше на
>>> македонски кул?), дури и покул од сега што е.
>>> И нема да е на маргините, ќе се имплементираат
>>> многу кул њу ејџ ствари, али оваа сентенца е
>>> паушална, нели? И баш е кул. Јее!
>>> Уотевер, сега слушнав дека некое министерство
>>> ќе правело некаков македонски - компјутерски
>>> речник/толковник/онлајн речник/веб сајт на официјален
>>> литературен македонски јазик. Точно ли е и дали
>>> заедницава има некаква врска со тоа? Знам дека
>>> имаше некакви обиди и порано (повеќе или помалку
>>> успешни), ама ова е инфо од многу скоро (вчера/некни).
>>> Тоа е некоја стара информација повторена или нова
>>> за стар проблем?
>>>
>>> Поздрав
>>>
>>> 2009/4/25 Ilija Kocho <ilijak at siva.com.mk>:
>>>
>>>> DZvonko Nikolov wrote:
>>>>
>>>>> Поздрав
>>>>>
>>>>> П.С. Можам да пишувам и кирилица. ;-)))
>>>>> Да не ме критикувате.
>>>>>
>>>>>
>>>> Кирилица е кул.
>>>> _______________________________________________
>>>> Ossm-members mailing list
>>>> Ossm-members at hedona.on.net.mk
>>>> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>>>>
>>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>> _______________________________________________
>> Ossm-members mailing list
>> Ossm-members at hedona.on.net.mk
>> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>>
>
>
>
> --
> -------------------------------------------------------------
> DZvonko Nikolov
>
> Training Manager
> Institute of Applied Technology - Strumica
>
> dzvonko at gmail.com
> dzvonko at yahoo.com
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 
http://blog.gemidjy.me || http://wiki.lugola.net
Member of Lugola, 2s.mk, FSF (no.6023), IFSA
GnuPG: 754AC43D,

I'm an FSF member -- Help us support software freedom!
http://www.fsf.org/jf?referrer=6023

macedonian free software and hacking ezine:
 [Lugarchy: http://ezine.lugola.net]


More information about the Ossm-members mailing list