[Ossm-members] Profesor

Viktor Stojanovski zuberot at gmail.com
Sun Apr 26 17:55:40 UTC 2009


Зарди вака досадни пораки еднаш ја напуштив листата, се вратив пред некое
време и ете пак сега ми иди да напуштам. Знам дека е недела и ви е досадно
ама имајте милост или разменете Jabber и таму чатајте.

2009/4/26 Aleksandar D. Balalovski <gemidjy at lugola.net>

> јас се извинувам ама да прашам шо земате?
>
> 2009/4/26 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>:
> > Илија, јас прво карикирав со уотевер и другите,
> > а со уотевер сакав да покажам (како што и ти
> > забележа) дека имаме и ние доволно добри и
> > убави зборови и фрази кои можат да се користат
> > наместо странските. Англискиот јазик може да си
> > го дозволи луксузот да прима странски зборови
> > затоа што си има свои, а има и дваесет (мислам
> > дека е и повеќе) пати побогат речник од македонскиот.
> > Треба да си го збогатуваме речникот со нови зборови,
> > а тоа не е „кул“, тоа е „добро“, „интересно“, „во ред“,
> > „сега не ми текнува“ и тн. Сето тоа зачинето со малку
> > зезање (мајтапење македонски е?).
> > Јазикот е животинче кое расте и се развива, меѓутоа
> > треба другари, учители, воспитувачи, другари, доктори,
> > соработници и тн. за да го хранат, пазат, лечат, учат,
> > бдеат над него и тн. за да порасне во возрасно животно
> > рамноправно со другите такви животни. За тоа треба
> > сите да се вклучени, а не некоја организација или
> > институција. Организација може само да ја подигне
> > свеста за проблемот и да побара и покрене негово
> > решавање и да помогне во решавањето.
> >
> > Дали мојата информација за правење на некој си
> > он-лајн речник под капата на некое Министерство
> > е во ред или е без врска?
> >
> > За азбуката: латиница користат тие кои што таа
> > им треба. Замената на латиничните букви на
> > тастатурата со тн. македонски сеуште (за жал)
> > се користат од страна на некои институции кои
> > треба да се први во одбраната на кирилицата
> > како што се Министерство за Образование и наука.
> > И да, се сеќавам и премногу добро на нив затоа
> > што сум обврзан да ги користам „Mac C Swiss“
> > и „Mac C Times“ и тоа ми пречи. И да, тие ја завршија
> > својата работа и треба да одат во пензија.
> > И да, признавам, ме мрзи да ја менувам поддршката.
> >
> > Да, кул е кул. Кратко и јасно. Прифатено и добро звучи,
> > но сепак туѓо, колку и да добро звучи. Ги користиме овие
> > туѓи зборови само ако немаме наши. Ајде да си најдеме.
> >
> > Поздрав
> >
> > Ѕвонко
> >
> >
> > 2009/4/26 Ilija Kocho <ilijak at siva.com.mk>:
> >> Едно е азбуката, друго се зборовите т.е. јазикот.
> >>
> >> За азбуката:
> >> Со „кирилица е кул“, сакам да кажам, латиница користат недоволно
> >> информираните, т.е. оние кои сеуште не разбрале дека на современите
> >> машини има кирилична поддршка. Но, има и полошо од користењето латиница,
> >> се сеќавате на „Mac C Swiss“ и „Mac C Times“? Има луѓе и институции што
> >> сеуште ги користат.
> >>
> >> За јазикот:
> >> Јазикот е животинче што постојано еволуира, со тек на времето се
> >> додаваат зборови, други се забораваат или добиваат ново значење.
> >> Прифаќањето зборови од други јазици не е лошо само по себе, најдобар
> >> пример можеби е е англискиот кој може да се рече така и настанал.
> >>
> >> Што се однесува до преведувањето, тоа треба да се прави со желба и
> >> чувство за убаво. На пример: кој ќе прифати „пренослив компјутер“ за
> >> лаптоп? Од друга страна „уотевер“ - ем на македонски звучи за никаде, ем
> >> си имаме наше решение: „како и да е“, „што и да е“, „кај и да е“. Сакам
> >> да кажам, треба секој случај да се разгледа засебно.
> >>
> >> На крај кул е кул, кусо зборче што добро звучи на (скоро) секој јазик.
> >>
> >> Со почит
> >> Илија
> >>
> >>
> >> DZvonko Nikolov wrote:
> >>> Најкул. Наша е и најубава. Уште јазикот да го
> >>> исчистиме од тие непотребните странски зборови,
> >>> фрази и изрази, и тој ќе стане кул (како беше на
> >>> македонски кул?), дури и покул од сега што е.
> >>> И нема да е на маргините, ќе се имплементираат
> >>> многу кул њу ејџ ствари, али оваа сентенца е
> >>> паушална, нели? И баш е кул. Јее!
> >>> Уотевер, сега слушнав дека некое министерство
> >>> ќе правело некаков македонски - компјутерски
> >>> речник/толковник/онлајн речник/веб сајт на официјален
> >>> литературен македонски јазик. Точно ли е и дали
> >>> заедницава има некаква врска со тоа? Знам дека
> >>> имаше некакви обиди и порано (повеќе или помалку
> >>> успешни), ама ова е инфо од многу скоро (вчера/некни).
> >>> Тоа е некоја стара информација повторена или нова
> >>> за стар проблем?
> >>>
> >>> Поздрав
> >>>
> >>> 2009/4/25 Ilija Kocho <ilijak at siva.com.mk>:
> >>>
> >>>> DZvonko Nikolov wrote:
> >>>>
> >>>>> Поздрав
> >>>>>
> >>>>> П.С. Можам да пишувам и кирилица. ;-)))
> >>>>> Да не ме критикувате.
> >>>>>
> >>>>>
> >>>> Кирилица е кул.
> >>>> _______________________________________________
> >>>> Ossm-members mailing list
> >>>> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> >>>> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >>>>
> >>>>
> >>>
> >>>
> >>>
> >>>
> >> _______________________________________________
> >> Ossm-members mailing list
> >> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> >> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >>
> >
> >
> >
> > --
> > -------------------------------------------------------------
> > DZvonko Nikolov
> >
> > Training Manager
> > Institute of Applied Technology - Strumica
> >
> > dzvonko at gmail.com
> > dzvonko at yahoo.com
> > _______________________________________________
> > Ossm-members mailing list
> > Ossm-members at hedona.on.net.mk
> > http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >
>
>
>
> --
> http://blog.gemidjy.me || http://wiki.lugola.net
> Member of Lugola, 2s.mk, FSF (no.6023), IFSA
> GnuPG: 754AC43D,
>
> I'm an FSF member -- Help us support software freedom!
> http://www.fsf.org/jf?referrer=6023
>
> macedonian free software and hacking ezine:
>  [Lugarchy: http://ezine.lugola.net]
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 
Pozdrav,
Viktor Stojanovski
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20090426/8e8cc69f/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list