[Ossm-members] Profesor

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Mon Apr 27 00:47:49 UTC 2009


Sorry, мислев малку да се дискутира за македонскиот
јазик и неговата употреба во техниката. Ама изгледа
дека сум грешка. Нема врска, се извинувам за оваа
дискусија, мислев дека е важно. Не ми е досадно и
не земам ништо. Мислев добро, ама излезе лошо.
Ако не ви е гајле, во ред.

Поздрав

Ѕвонко

2009/4/26 Viktor Stojanovski <zuberot at gmail.com>:
> Зарди вака досадни пораки еднаш ја напуштив листата, се вратив пред некое
> време и ете пак сега ми иди да напуштам. Знам дека е недела и ви е досадно
> ама имајте милост или разменете Jabber и таму чатајте.
>
> 2009/4/26 Aleksandar D. Balalovski <gemidjy at lugola.net>
>>
>> јас се извинувам ама да прашам шо земате?
>>
>> 2009/4/26 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>:
>> > Илија, јас прво карикирав со уотевер и другите,
>> > а со уотевер сакав да покажам (како што и ти
>> > забележа) дека имаме и ние доволно добри и
>> > убави зборови и фрази кои можат да се користат
>> > наместо странските. Англискиот јазик може да си
>> > го дозволи луксузот да прима странски зборови
>> > затоа што си има свои, а има и дваесет (мислам
>> > дека е и повеќе) пати побогат речник од македонскиот.
>> > Треба да си го збогатуваме речникот со нови зборови,
>> > а тоа не е „кул“, тоа е „добро“, „интересно“, „во ред“,
>> > „сега не ми текнува“ и тн. Сето тоа зачинето со малку
>> > зезање (мајтапење македонски е?).
>> > Јазикот е животинче кое расте и се развива, меѓутоа
>> > треба другари, учители, воспитувачи, другари, доктори,
>> > соработници и тн. за да го хранат, пазат, лечат, учат,
>> > бдеат над него и тн. за да порасне во возрасно животно
>> > рамноправно со другите такви животни. За тоа треба
>> > сите да се вклучени, а не некоја организација или
>> > институција. Организација може само да ја подигне
>> > свеста за проблемот и да побара и покрене негово
>> > решавање и да помогне во решавањето.
>> >
>> > Дали мојата информација за правење на некој си
>> > он-лајн речник под капата на некое Министерство
>> > е во ред или е без врска?
>> >
>> > За азбуката: латиница користат тие кои што таа
>> > им треба. Замената на латиничните букви на
>> > тастатурата со тн. македонски сеуште (за жал)
>> > се користат од страна на некои институции кои
>> > треба да се први во одбраната на кирилицата
>> > како што се Министерство за Образование и наука.
>> > И да, се сеќавам и премногу добро на нив затоа
>> > што сум обврзан да ги користам „Mac C Swiss“
>> > и „Mac C Times“ и тоа ми пречи. И да, тие ја завршија
>> > својата работа и треба да одат во пензија.
>> > И да, признавам, ме мрзи да ја менувам поддршката.
>> >
>> > Да, кул е кул. Кратко и јасно. Прифатено и добро звучи,
>> > но сепак туѓо, колку и да добро звучи. Ги користиме овие
>> > туѓи зборови само ако немаме наши. Ајде да си најдеме.
>> >
>> > Поздрав
>> >
>> > Ѕвонко
>> >
>> >
>> > 2009/4/26 Ilija Kocho <ilijak at siva.com.mk>:
>> >> Едно е азбуката, друго се зборовите т.е. јазикот.
>> >>
>> >> За азбуката:
>> >> Со „кирилица е кул“, сакам да кажам, латиница користат недоволно
>> >> информираните, т.е. оние кои сеуште не разбрале дека на современите
>> >> машини има кирилична поддршка. Но, има и полошо од користењето
>> >> латиница,
>> >> се сеќавате на „Mac C Swiss“ и „Mac C Times“? Има луѓе и институции што
>> >> сеуште ги користат.
>> >>
>> >> За јазикот:
>> >> Јазикот е животинче што постојано еволуира, со тек на времето се
>> >> додаваат зборови, други се забораваат или добиваат ново значење.
>> >> Прифаќањето зборови од други јазици не е лошо само по себе, најдобар
>> >> пример можеби е е англискиот кој може да се рече така и настанал.
>> >>
>> >> Што се однесува до преведувањето, тоа треба да се прави со желба и
>> >> чувство за убаво. На пример: кој ќе прифати „пренослив компјутер“ за
>> >> лаптоп? Од друга страна „уотевер“ - ем на македонски звучи за никаде,
>> >> ем
>> >> си имаме наше решение: „како и да е“, „што и да е“, „кај и да е“. Сакам
>> >> да кажам, треба секој случај да се разгледа засебно.
>> >>
>> >> На крај кул е кул, кусо зборче што добро звучи на (скоро) секој јазик.
>> >>
>> >> Со почит
>> >> Илија
>> >>
>> >>
>> >> DZvonko Nikolov wrote:
>> >>> Најкул. Наша е и најубава. Уште јазикот да го
>> >>> исчистиме од тие непотребните странски зборови,
>> >>> фрази и изрази, и тој ќе стане кул (како беше на
>> >>> македонски кул?), дури и покул од сега што е.
>> >>> И нема да е на маргините, ќе се имплементираат
>> >>> многу кул њу ејџ ствари, али оваа сентенца е
>> >>> паушална, нели? И баш е кул. Јее!
>> >>> Уотевер, сега слушнав дека некое министерство
>> >>> ќе правело некаков македонски - компјутерски
>> >>> речник/толковник/онлајн речник/веб сајт на официјален
>> >>> литературен македонски јазик. Точно ли е и дали
>> >>> заедницава има некаква врска со тоа? Знам дека
>> >>> имаше некакви обиди и порано (повеќе или помалку
>> >>> успешни), ама ова е инфо од многу скоро (вчера/некни).
>> >>> Тоа е некоја стара информација повторена или нова
>> >>> за стар проблем?
>> >>>
>> >>> Поздрав
>> >>>
>> >>> 2009/4/25 Ilija Kocho <ilijak at siva.com.mk>:
>> >>>
>> >>>> DZvonko Nikolov wrote:
>> >>>>
>> >>>>> Поздрав
>> >>>>>
>> >>>>> П.С. Можам да пишувам и кирилица. ;-)))
>> >>>>> Да не ме критикувате.
>> >>>>>
>> >>>>>
>> >>>> Кирилица е кул.
>> >>>> _______________________________________________
>> >>>> Ossm-members mailing list
>> >>>> Ossm-members at hedona.on.net.mk
>> >>>> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>> >>>>
>> >>>>
>> >>>
>> >>>
>> >>>
>> >>>
>> >> _______________________________________________
>> >> Ossm-members mailing list
>> >> Ossm-members at hedona.on.net.mk
>> >> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>> >>
>> >
>> >
>> >
>> > --
>> > -------------------------------------------------------------
>> > DZvonko Nikolov
>> >
>> > Training Manager
>> > Institute of Applied Technology - Strumica
>> >
>> > dzvonko at gmail.com
>> > dzvonko at yahoo.com
>> > _______________________________________________
>> > Ossm-members mailing list
>> > Ossm-members at hedona.on.net.mk
>> > http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>> >
>>
>>
>>
>> --
>> http://blog.gemidjy.me || http://wiki.lugola.net
>> Member of Lugola, 2s.mk, FSF (no.6023), IFSA
>> GnuPG: 754AC43D,
>>
>> I'm an FSF member -- Help us support software freedom!
>> http://www.fsf.org/jf?referrer=6023
>>
>> macedonian free software and hacking ezine:
>>  [Lugarchy: http://ezine.lugola.net]
>> _______________________________________________
>> Ossm-members mailing list
>> Ossm-members at hedona.on.net.mk
>> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
>
>
> --
> Pozdrav,
> Viktor Stojanovski
>
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
>-- 
-------------------------------------------------------------
DZvonko Nikolov

Training Manager
Institute of Applied Technology - Strumica

dzvonko at gmail.com
dzvonko at yahoo.com


More information about the Ossm-members mailing list