[Ossm-members] Сподели знаење 25.04.2009

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Mon Apr 27 15:41:40 UTC 2009


> Еве некои од работите што сигурно ќе ги правиме оваа сабота:
>
> - Ќе инсталираме Debian на Dlink DNS-323 и ќе видиме колку повеќе
> функционалности ќе добиеме за разлика од стандардниот firmware.

ова помина одлично, инсталиравме Debian 4.0, па надградивме на 5.0 без 
проблем.

Реално, Debian-от работеше во chroot, што значи оригиналниот firmware продолжи 
да си работи под него (со неговиот кернел и оригиналните сервиси), но сепак, 
дава можност за инсталација на додатни сервиси и програми (па и GCC итн).

Моќно но можеби и скапично решение за 366mhz ARM процесор врзан на мрежа :)


> - Ќе споредиме и неколку Python (програмерски) алатки за
> работа со бази на податоци. Со посебен осврт на SQLAlchemy и нејзините ORM-
> ови, а ќе споредиме со ORM-от на Django, SQLObject, Storm и можда уште
> некој.

ова не помина толку добро ради неконцентрација на слушателите :)

започнавме со опис на најниското ниво на пристап до бази од Python, преку 
Python DB-API 2.0 (http://www.python.org/dev/peps/pep-0249/), па после се 
префрливме на неколку примери со SQLAlchemy и неговиот ORM (object relational 
mapping), но не видовме како да не се користи ORM-от туку само како 
програмерски SQL toolkit (што е многу моќен аспект на SQLAlchemy).

Можда следниот пат.


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )

"The moment you commit and quit holding back, all sorts of unforseen
incidents, meetings and material assistance will rise up to help you.
The simple act of commitment is a powerful magnet for help." -- NapoleonMore information about the Ossm-members mailing list