[Ossm-members] MARnet Peticija

MARnet Peticija marnet_peticija at yahoo.com
Mon Jan 19 21:19:48 UTC 2009


ПЕТИЦИЈА ДО МАРнет - Скопје (МАКЕДОНСКИ РЕГИСТРАТОР НА ИНТЕРНЕТ ПОДДОМЕНИ)
http://www.petitiononline.com/marnet/petition.html

Оваа петиција има за цел да ја подобри информатичката клима и свест во Република Македонија, да им ги скрати маките и нервозите на македонските webhosting компании и сите инвидуалци и ентузијасти кои сакаат да регистрираат домејн..
Редно време е да се свестат од Министерството за транспорт и врски и од министерството за информатичка технологија и превземат мерки за подобрување на македонскиот WEB простор. 
Можете само да замислите колку "штета" имаат направено од единствената "институција" МАРнет за сите овие поминати години.
Зарем не можеше во сите овие поминати години нешто да се промени.

Еве некој од работите кои не се во ред и кои треба да се променат:

1. Постапката за регистрација на домејн во Република Македонија е водена од единствена "институција" која има монопол над оваа работа, а тоа е МАРнет.
http://dns.marnet.net.mk

2. За да регистрирате домејн потребни ви се минимум 15 дена, но под услов сите технички, правни и бирократски услови однапред да се задоволени.

3. Можноста за регистрација на домејн и измени на веќе регистриран домејн преку електронски пат сеуште е недостапна.

4. Можноста физичко лице да регистрира домејн се ограничени само на name.xxx (неможе да регистрира .mk, .com.mk, .net.mk, .org.mk ...)

5. Неможноста да вршите продажба на вашиот домејн.

6. Никаков однос кон клиентите!

....

Доколку сакате да помогнете во развојот на македонскиот WEB и Domain простор потпишете ја петицијата на следниов линк:
http://www.petitiononline.com/marnet/petition.html


      
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20090119/6d4b1929/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list