[Ossm-members] MARnet Peticija

Виктор Стојановски viktor at lugola.net
Mon Jan 19 21:35:03 UTC 2009


Можеше да се потрудите енкодингот да биди во ред.

2009/1/19 MARnet Peticija <marnet_peticija at yahoo.com>:
> ПЕТИЦИЈА ДО МАРнет - Скопје (МАКЕДОНСКИ РЕГИСТРАТОР НА ИНТЕРНЕТ ПОДДОМЕНИ)
> http://www.petitiononline.com/marnet/petition.html
>
> Оваа петиција има за цел да ја подобри информатичката клима и свест во
> Република Македонија, да им ги скрати маките и нервозите на македонските
> webhosting компании и сите инвидуалци и ентузијасти кои сакаат да
> регистрираат домејн.
> Редно време е да се свестат од Министерството за транспорт и врски и од
> министерството за информатичка технологија и превземат мерки за подобрување
> на македонскиот WEB простор.
> Можете само да замислите колку "штета" имаат направено од единствената
> "институција" МАРнет за сите овие поминати години.
> Зарем не можеше во сите овие поминати години нешто да се промени.
>
> Еве некој од работите кои не се во ред и кои треба да се променат:
>
> 1. Постапката за регистрација на домејн во Република Македонија е водена од
> единствена "институција" која има монопол над оваа работа, а тоа е МАРнет.
> http://dns.marnet.net.mk
>
> 2. За да регистрирате домејн потребни ви се минимум 15 дена, но под услов
> сите технички, правни и бирократски услови однапред да се задоволени.
>
> 3. Можноста за регистрација на домејн и измени на веќе регистриран домејн
> преку електронски пат сеуште е недостапна.
>
> 4. Можноста физичко лице да регистрира домејн се ограничени само на name.xxx
> (неможе да регистрира .mk, .com.mk, .net.mk, .org..mk ...)
>
> 5. Неможноста да вршите продажба на вашиот домејн.
>
> 6. Никаков однос кон клиентите!
>
> ...
>
> Доколку сакате да помогнете во развојот на македонскиот WEB и Domain простор
> потпишете ја петицијата на следниов линк:
> http://www.petitiononline.com/marnet/petition.html
>
>
>
>
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
>-- 
Поздрав,
Виктор Стојановски
(viktor at lugola.net | http://www.linkedin.com/in/viktorstojanovski |
http://vikt0r.blogspot.com | http://twitter.com/zuberot)

["Лугархија" - http://ezine.lugola.net]


More information about the Ossm-members mailing list