[Ossm-members] проблеми со мрежа на 64 битен ОС

Vladimir Stefanov vladoboss at mt.net.mk
Mon Mar 2 08:56:55 UTC 2009


Влатко Станковиќ напиша:
> Имам проблем со мрежата на 64 битна федора 10 истото се случува и на 
> убунту 8.10.
> Проблемот е тоа што никако неможам да се врзам на интернет преку кабел 
> или безжично. Кога ќе пробам да пуштам пинг на приватна адреса или на 
> рутер ми враќа Host unreachable. Кога пингам јавна адресата добивам 
> unknown host. Гуглав малце и го најдов ова 
> http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f10.html#network
> Наместив NetworkManager да не се пушта на подигање, мрежната картичка во 
> делот Controlled by NetworkManager ја исклучив и пак ништо. Инсталирав и 
> wicd, пак ништо.
> На 32 битни оперативни нема проблем.
>   
А да ја ставиш адресата рачно? И види да не ти е пуштен dhclient па да 
ти доделува цело време ip адреса по dhpc.
Едитирај го фајлот /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 (акo 
мрежната ти е eth0) и пиши:
DEVICE=eth0
BOOTPROTO=static
IPADDR=10.10.10.2
NETMASK=255.255.255.0
NETWORK=10.10.10.0
BROADCAST=10.10.10.255
GATEWAY=10.10.10.1
ONBOOT=yes
METRIC=5
USERCTL=yes
DNS1=217.16.69.3
DNS2=217.16.68.140


Смени ги адресите според твои потреби.More information about the Ossm-members mailing list