[Ossm-members] (PIC16F84) Таит PIC програмер (паралелен порт)

Дамјан Димитриоски damjandimitrioski at gmail.com
Fri Mar 27 16:48:48 UTC 2009


On Fri, 2009-03-27 at 17:25 +0100, Jovan Kostovski wrote:
> 2009/3/27 Дамјан <damjandimitrioski at gmail.com>:
> > Здраво,
> >
> > дали има некоја програма кај што можам во C/C++ да пишувам, а не во
> > асемблер (т.е шо конвертира од C/C++ во PIC assembler) за PIC
> > assembler ?
> 
> Ако ти е дејвид тајт програматорот гаран ти е за 16F84 така да не ти е
> проблем да научиш 20 и некој асемблер мнемоник, али ти си знаеш.... :)
> 
> Пробај го ова ако ептен ти треба C наместо асемблер
> http://sdcc.sourceforge.net/
> http://www.micahcarrick.com/04-25-2005/pic-c-programming-linux.html
> 
> Под пенџер го имам користено и овој HITEC C PIC
> http://www.htsoft.com/downloads/demos.php#freeware
> пишува дека има и верзија за линукс макаршто не сум ја пробал
> 
> Ѕирни ги овие врски за други џиџиња под линукс за pic-ови
> http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-254315.html
> http://www.gnupic.org/
> 
> Инаку за асемблер имаш топ алатки со се симулатор
> http://gputils.sourceforge.net/
> http://pikdev.free.fr/
> 
> > И кои програми се замена за онаа што ја нудат од Емитер, еднаш дали
> > имаше издание за PIC програмер, па си го изградив чудото :D.
> 
> За софтер за програматорот http://www.yty.net/pic/
> барај pp.
> 
> ПОЗДРАВ, Чомбе
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members


> Инаку за асемблер имаш топ алатки со се симулатор
> http://gputils.sourceforge.net/
> http://pikdev.free.fr/
> 
Овие ги имам, затоа реков C/C++ :).

Вака сега, чудово не ми е тестирано дали ќе работи т.е download/upload на pp, оти
имам само еден компјутер :D, не ми се фрла матичната :D.

Утре или денеска ќе купам или најдам PCI паралелна ако има такво античко чудо.
Мислам ако ми тргни роботикава ќе си напрам USB верзија :).

А за PIC DEV неможам ништо од QT да користам, фонтовите се screwed на сите qt3, 4 
програми.

Фала за листата на програми.

Поздрав,
Дамјан Димитриоски.
-- 
Use GNU/Linux change your life.
More information about the Ossm-members mailing list