[2s.mk-friends] ???????????

Ilija Iliev strumjan at gmail.com
Mon Nov 9 20:05:03 UTC 2009


Да, тоа ти се општите поставки на MySQL, ама одбери ја конкретната база и за
неа што ќе ти пишува, колација на табели?
Ако кога пишуваш гледаш во ред, тогаш во ред ти е само пребарувачот, а штом
се менуваат при зачувување тогаш се менуваат значи во базата, односно ги
заснимува со погрешен енкодинг.

2009/11/9 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>

> Во phpMyAdmin вика вака:
>
> MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)
> MySQL connection collation: utf8_unicode_ci
> utf8_unicode_ci     Unicode (multilingual), case-insensitive
>
> Знаците се ????? откога ке ги снимам, инаку додека пишувам се ок.
> Подесувањата за енкодингот во Mozilla-та е Unicode UTF-8.
>
> Поздрав
>
>
> 2009/11/9 Ilija Iliev <strumjan at gmail.com>:
> > Базата, барем за Џумлата, треба да ти е со utf8-general-ci collation.
> > И сите подтабели нејзини.
> >
> > 2009/11/9 Milos Stolic <misoss at gmail.com>
> >>
> >> DZvonko Nikolov wrote:
> >>>
> >>> Здраво,
> >>>
> >>> имам проблем и барам чаре:
> >>> инсталирам joomla 1.5.15, Moodle 1.96, wordpress 2.85 на сервер.
> >>> Се е во ред, ама кога ќе почнам да пишувам со македонска подршка,
> >>> сите знаци ми се ????????. Help!
> >>>
> >>> Поздрав
> >>>
> >>
> >> Сите знаци во полињата за внесување текст се прикажуваат така, или
> откако
> >> ќе ги снимиш, па ти се прикажува страницата?
> >>
> >> Ако е првото, види ги подесувањата за енкодингот во твојот прелистувач,
> >> случајно да не стои Western.
> >> Ако е второто, провери го енкодингот на табелите во база.
> >>
> >> --
> >> Милош
> >> _______________________________________________
> >> Ossm-members mailing list
> >> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> >> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >
> >
> >
> > --
> > Best regards,
> > Ilija Iliev - Strumjan
> >
> > Skype: strumjanmk
> > Joomla: http://top.net.mk
> > Blogs: http://strumjan.blog.com.mk
> >     http://strumjan.blogspot.com
> >
> > _______________________________________________
> > Ossm-members mailing list
> > Ossm-members at lists.softver.org.mk
> > http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >
> >
>
>
>
> --
> -------------------------------------------------------------
> DZvonko Nikolov
>
> dzvonko at gmail.com
> dzvonko at yahoo.com
> __________________________________________________
> Programming today is a race between software engineers
> striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
> the Universe trying to produce bigger and better idiots.
> So far, the Universe is winning.
>
> Rick Cook, The Wizardry Compiled
> __________________________________________________
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 
Best regards,
Ilija Iliev - Strumjan

Skype: strumjanmk
Joomla: http://top.net.mk
Blogs: http://strumjan.blog.com.mk
     http://strumjan.blogspot.com
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20091109/d2edc887/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list