[2s.mk-friends] ???????????

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Tue Nov 10 08:11:38 UTC 2009


Да, пребарувачот е ок, ама еве што пишува во базата:
за сите полиња е:
Table    Action    RecordsTip     Type
Collation        Size     Overhead
                            MyISAM
latin1_swedish_ci

а на крај:
36 table(s)      Sum  347       MyISAM   utf8_general_ci

Од Operations ќе го сменам на utf8_general_ci, вика:
 ALTER DATABASE `sando_jo151` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE
utf8_general_ci

резултат:
Your SQL query has been executed successfully

и толку. Ништо не се менува.

Поздрав

2009/11/9 Ilija Iliev <strumjan at gmail.com>:
> Да, тоа ти се општите поставки на MySQL, ама одбери ја конкретната база и за
> неа што ќе ти пишува, колација на табели?
> Ако кога пишуваш гледаш во ред, тогаш во ред ти е само пребарувачот, а штом
> се менуваат при зачувување тогаш се менуваат значи во базата, односно ги
> заснимува со погрешен енкодинг.
>
> 2009/11/9 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>
>>
>> Во phpMyAdmin вика вака:
>>
>> MySQL charset:  UTF-8 Unicode (utf8)
>> MySQL connection collation: utf8_unicode_ci
>> utf8_unicode_ci         Unicode (multilingual), case-insensitive
>>
>> Знаците се ????? откога ке ги снимам, инаку додека пишувам се ок.
>> Подесувањата за енкодингот во Mozilla-та е Unicode UTF-8.
>>
>> Поздрав
>>
>>
>> 2009/11/9 Ilija Iliev <strumjan at gmail.com>:
>> > Базата, барем за Џумлата, треба да ти е со utf8-general-ci collation.
>> > И сите подтабели нејзини.
>> >
>> > 2009/11/9 Milos Stolic <misoss at gmail.com>
>> >>
>> >> DZvonko Nikolov wrote:
>> >>>
>> >>> Здраво,
>> >>>
>> >>> имам проблем и барам чаре:
>> >>> инсталирам joomla 1.5.15, Moodle 1.96, wordpress 2.85 на сервер.
>> >>> Се е во ред, ама кога ќе почнам да пишувам со македонска подршка,
>> >>> сите знаци ми се ????????. Help!
>> >>>
>> >>> Поздрав
>> >>>
>> >>
>> >> Сите знаци во полињата за внесување текст се прикажуваат така, или
>> >> откако
>> >> ќе ги снимиш, па ти се прикажува страницата?
>> >>
>> >> Ако е првото, види ги подесувањата за енкодингот во твојот прелистувач,
>> >> случајно да не стои Western.
>> >> Ако е второто, провери го енкодингот на табелите во база.
>> >>
>> >> --
>> >> Милош
>> >> _______________________________________________
>> >> Ossm-members mailing list
>> >> Ossm-members at lists.softver.org.mk
>> >> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>> >
>> >
>> >
>> > --
>> > Best regards,
>> > Ilija Iliev - Strumjan
>> >
>> > Skype: strumjanmk
>> > Joomla: http://top.net.mk
>> > Blogs: http://strumjan.blog.com.mk
>> >          http://strumjan.blogspot.com
>> >
>> > _______________________________________________
>> > Ossm-members mailing list
>> > Ossm-members at lists.softver.org.mk
>> > http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>> >
>> >
>>
>>
>>
>> --
>> -------------------------------------------------------------
>> DZvonko Nikolov
>>
>> dzvonko at gmail.com
>> dzvonko at yahoo.com
>> __________________________________________________
>> Programming today is a race between software engineers
>> striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
>> the Universe trying to produce bigger and better idiots.
>> So far, the Universe is winning.
>>
>> Rick Cook, The Wizardry Compiled
>> __________________________________________________
>> _______________________________________________
>> Ossm-members mailing list
>> Ossm-members at lists.softver.org.mk
>> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
>
>
> --
> Best regards,
> Ilija Iliev - Strumjan
>
> Skype: strumjanmk
> Joomla: http://top.net.mk
> Blogs: http://strumjan.blog.com.mk
>          http://strumjan.blogspot.com
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
>-- 
-------------------------------------------------------------
DZvonko Nikolov

dzvonko at gmail.com
dzvonko at yahoo.com
__________________________________________________
Programming today is a race between software engineers
striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
the Universe trying to produce bigger and better idiots.
So far, the Universe is winning.

Rick Cook, The Wizardry Compiled
__________________________________________________


More information about the Ossm-members mailing list