[2s.mk-friends] ???????????

Ilija Iliev strumjan at gmail.com
Tue Nov 10 12:34:38 UTC 2009


Е па сега или ќе одбираш табела по табела и рачно ќе им го менуваш тоа латин
во утф8 или, ако си на почеток, ќе ја избришеш таа база и ќе креираш нова со
нова инсталација, овојпат со вистинската колација.

2009/11/10 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>

> Да, пребарувачот е ок, ама еве што пишува во базата:
> за сите полиња е:
> Table    Action    RecordsTip     Type
> Collation        Size     Overhead
>                            MyISAM
> latin1_swedish_ci
>
> а на крај:
> 36 table(s)      Sum  347       MyISAM   utf8_general_ci
>
> Од Operations ќе го сменам на utf8_general_ci, вика:
> ALTER DATABASE `sando_jo151` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE
> utf8_general_ci
>
> резултат:
> Your SQL query has been executed successfully
>
> и толку. Ништо не се менува.
>
> Поздрав
>
> 2009/11/9 Ilija Iliev <strumjan at gmail.com>:
> > Да, тоа ти се општите поставки на MySQL, ама одбери ја конкретната база и
> за
> > неа што ќе ти пишува, колација на табели?
> > Ако кога пишуваш гледаш во ред, тогаш во ред ти е само пребарувачот, а
> штом
> > се менуваат при зачувување тогаш се менуваат значи во базата, односно ги
> > заснимува со погрешен енкодинг.
> >
> > 2009/11/9 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>
> >>
> >> Во phpMyAdmin вика вака:
> >>
> >> MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)
> >> MySQL connection collation: utf8_unicode_ci
> >> utf8_unicode_ci     Unicode (multilingual), case-insensitive
> >>
> >> Знаците се ????? откога ке ги снимам, инаку додека пишувам се ок.
> >> Подесувањата за енкодингот во Mozilla-та е Unicode UTF-8.
> >>
> >> Поздрав
> >>
> >>
> >> 2009/11/9 Ilija Iliev <strumjan at gmail.com>:
> >> > Базата, барем за Џумлата, треба да ти е со utf8-general-ci collation.
> >> > И сите подтабели нејзини.
> >> >
> >> > 2009/11/9 Milos Stolic <misoss at gmail.com>
> >> >>
> >> >> DZvonko Nikolov wrote:
> >> >>>
> >> >>> Здраво,
> >> >>>
> >> >>> имам проблем и барам чаре:
> >> >>> инсталирам joomla 1.5.15, Moodle 1.96, wordpress 2.85 на сервер.
> >> >>> Се е во ред, ама кога ќе почнам да пишувам со македонска подршка,
> >> >>> сите знаци ми се ????????. Help!
> >> >>>
> >> >>> Поздрав
> >> >>>
> >> >>
> >> >> Сите знаци во полињата за внесување текст се прикажуваат така, или
> >> >> откако
> >> >> ќе ги снимиш, па ти се прикажува страницата?
> >> >>
> >> >> Ако е првото, види ги подесувањата за енкодингот во твојот
> прелистувач,
> >> >> случајно да не стои Western.
> >> >> Ако е второто, провери го енкодингот на табелите во база.
> >> >>
> >> >> --
> >> >> Милош
> >> >> _______________________________________________
> >> >> Ossm-members mailing list
> >> >> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> >> >> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >> >
> >> >
> >> >
> >> > --
> >> > Best regards,
> >> > Ilija Iliev - Strumjan
> >> >
> >> > Skype: strumjanmk
> >> > Joomla: http://top.net.mk
> >> > Blogs: http://strumjan.blog.com.mk
> >> >     http://strumjan.blogspot.com
> >> >
> >> > _______________________________________________
> >> > Ossm-members mailing list
> >> > Ossm-members at lists.softver.org.mk
> >> > http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >> >
> >> >
> >>
> >>
> >>
> >> --
> >> -------------------------------------------------------------
> >> DZvonko Nikolov
> >>
> >> dzvonko at gmail.com
> >> dzvonko at yahoo.com
> >> __________________________________________________
> >> Programming today is a race between software engineers
> >> striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
> >> the Universe trying to produce bigger and better idiots.
> >> So far, the Universe is winning.
> >>
> >> Rick Cook, The Wizardry Compiled
> >> __________________________________________________
> >> _______________________________________________
> >> Ossm-members mailing list
> >> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> >> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >
> >
> >
> > --
> > Best regards,
> > Ilija Iliev - Strumjan
> >
> > Skype: strumjanmk
> > Joomla: http://top.net.mk
> > Blogs: http://strumjan.blog.com.mk
> >     http://strumjan.blogspot.com
> >
> > _______________________________________________
> > Ossm-members mailing list
> > Ossm-members at lists.softver.org.mk
> > http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >
> >
>
>
>
> --
> -------------------------------------------------------------
> DZvonko Nikolov
>
> dzvonko at gmail.com
> dzvonko at yahoo.com
> __________________________________________________
> Programming today is a race between software engineers
> striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
> the Universe trying to produce bigger and better idiots.
> So far, the Universe is winning.
>
> Rick Cook, The Wizardry Compiled
> __________________________________________________
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 
Best regards,
Ilija Iliev - Strumjan

Skype: strumjanmk
Joomla: http://top.net.mk
Blogs: http://strumjan.blog.com.mk
     http://strumjan.blogspot.com
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20091110/e3de5d6b/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list