[2s.mk-friends] За МК фонтовите [Was Re: Поимник]

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Mon Nov 16 00:09:05 UTC 2009


> Решението постои - споменатите од Дамјан DejaVu (иако кај мене не работи
> за Roman - дали некој знае чаре (Ubuntu)?)

Што точно не работи? И што подразбираш под Roman, "DejaVu Serif"?

не сум 100% сигурен, но во Ubuntu има два пакети, 
ttf-dejavu-core и ttf-dejavu-extra
види дали ги имаш инсталирано двата?

тестот е  
pango-view --font="DejaVu Serif Italic 24px" \
   --text="б в г д ѓ п т з к ѐ ѝ" --language=mk

или со mk локале подесено, со Firefox одиш на 
http://damjan.softver.org.mk/italic/

Значи, 
"LANG=mk_MK.UTF-8 /usr/bin/firefox"-- 
дамјан ((( http://damjan.softver.org.mk/ )))

... knowledge is exactly like power - something 
to be distributed as widely as humanly possible,
for the betterment of all. -- jd


More information about the Ossm-members mailing list