[2s.mk-friends] KBD449 т.е македонски layout за тастатура

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Wed Oct 28 08:32:16 UTC 2009


> А оваа
>  
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Keyboard_layout_Macedonian.svg 
>  валидна е ?

таа е истата која ја користиме во Xorg и би требало да е истата која се 
користи и во windows*. 

* може некој да потврди за windows 7 ?


Единствена разлика во X тастатурата е што наместо grave (` - знакот лево од 1)  
е ставен dead_grave кој овозможува пишување на ѐ и ѝ (два пати dead_grave = `, 
dead_grave + e = ѐ, dead_grave + и = ѝ) - тоа може и да се исклучи со 
користење на nodeadkeys варијантата од layout-от.


гледам врз 4 и 5 има некои единечни наводници во svg-то од wikimedia, меѓутоа 
тие не се црвени, ваљда се опционални со користење на AltGr а не дел од мк 
laѕoуt-от?? Тоа го немам во Xorg layout-от за сега.

пс.
линк до Microsoft layout-от кој го консултира овој Brian има ли?-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )

Scarlett Johansson: You always see the glass half-empty.
Woody Allen: No. I see the glass half-full, but of poison.


More information about the Ossm-members mailing list