[2s.mk-friends] хаклаб , дел 2

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Fri Sep 11 22:09:39 UTC 2009


аха, нешто како постојана канцеларија што има стално
некој кој тука се вртка и доволно голема за презентации
и слични настани. Да, не е за школо.
А, неможе некој најобичен „студентски“ стан да заврши
работа? Плус, супер е за журка ;-))
Или, немате некој пријател на некој факултет да ви дадат
некоја просторија на користење? Не ги користат цело време
сите простории (ваљда)? Можеби некоја просторија у некоја
зграда, која не се користи и која би можеле со малку труд
да ја адаптирате? Или да отидете кај Градоначалниците и да
побарате од нив некоја просторија (одете кај сите, па каде
упали, упали). Објаснете за што ви треба и најверојатно ќе
ви излезат во пресрет (гласачи сте, на крајот на краиштата).
Или кај министерот за Информатичко општество, за образование,
за .....? Кај имате врски и пријатели.
Детето ако не плаче, не му даваат цицка. Така?
Овие неколку идеи како ви се чинат?

Поздрав

2009/9/11 Дамјан Георгиевски <penguinista at mail.net.mk>:
>> Само помисла, можеби нема врска, ама ....
>> А зошто не пробате да најдете простории во некое
>> школо? Вечер школите се слободни (основните после
>> 17.30, средните после 19.00), не бараат скапо, може да
>> најдете некој пријател директор кој може да ви ги даде
>> и така, на пријателска база или за мала услуга (чистење
>> вируси, сетирање мрежа, ....), може и професорот по
>> информатика да го вклучите во некоја активност, плус
>> сите школи сега имаат и интернет, проектори, компјутери,
>> не мора ништо да носите, сите ги знаат каде се, безбедни
>> се, и тн. Треба само повеќе дипломатија и убедување за
>> амин од директорот. Само идеја. Држи вода или не баш?
>
> Идејата за таканаречениот Хаклаб е за посериозна присутност, т.е. простор во
> кој континуирано ќе се случува нешто - од една страна, а од друга веројатно ни
> е потребна поголема автономија од таа што би можело едно школо да си го
> дозволи.
>
>
> --
> дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
>
> ... knowledge is exactly like power - something
> to be distributed as widely as humanly possible,
> for the betterment of all. -- jd
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 
-------------------------------------------------------------
DZvonko Nikolov

dzvonko at gmail.com
dzvonko at yahoo.com
__________________________________________________
Programming today is a race between software engineers
striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
the Universe trying to produce bigger and better idiots.
So far, the Universe is winning.

Rick Cook, The Wizardry Compiled
__________________________________________________


More information about the Ossm-members mailing list