[2s.mk-friends] идеја за надградба на firefox-и на училишни компјутери

Aleks aleks at slobodensoftver.org.mk
Sun Dec 19 23:27:47 UTC 2010


On 12/19/2010 09:37 PM, Igor Stamatovski wrote:
> Идејата е овие тимови ученици подоцна да партиципираат со свое учество
> во мозила активностите во мк
> и по потреба на овој принцип да прават надградби на мозила производите
> на училишните компјутери.


Идејата за тоа учениците да се вклучат во инсталацијата т.е. 
надоградбата на веќепостоечките верзии на новата или пак онаа верзија 
која што ќе се покажи дека работи или пак каква и да било активност 
поврзана со администраирање мислам дека е неостварлива.

Причина за ова би истакнал дека е проблемот со овозможувањето на пристап 
на администраторските user-и на компјутерите за кое што мислам дека ќе 
биде многу тешко да се оствари. Во наши зборови, мислам дека нема 
надлежните да дозволат споделување на лозинките за netadmin и sysadmin 
user-ите.

Доколку има некој идеја како би можело да се вклучат учениците во 
реализација на оваа идеја нека пише затоа што и јас сум за таква ствар 
да се деси, *и цврсто ја подржувам*, затоа што има многу добивки од 
истата работа,

* доближување на учениците до Mozilla и Firefox а со тоа и доближување 
на учениците до слободниот софтвер
* можност на учениците да се запознаат со некое основно ниво на 
администрирање на систем со ГНУ/Линукс на него
* можност за подлабоко истражување на учениците на ГНУ/Линукс системот.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20101219/7838f3b1/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list