[2s.mk-friends] идеја за надградба на firefox-и на училишни компјутери

Vladislav Bidikov bidikovi at unet.com.mk
Sun Dec 19 23:55:20 UTC 2010


Kolku sto jas pametam - ovie timovi za tehnicka podrska se planirani
(t.e bea planirani) samo vo osnovnite ...

I dal i i kako funkcioniraat neznam ...

Drugo Aleks e vo pravo - nikoj nema da ni dade lozinki od admin i
netadmin korisnicite bidejki niv gi imaat samo administratorite vo skolite.

Plus stasnoto  ako procurat lozinkite (a ke porcurat cim gi nzaat
decata) posle poveke steta ke ima od dobri raboti ...

Sepak ako se javi klima za paket - moze da se obideme da izdejstvuvame
nekako da go implementiraat ...

-- 
V.B


Aleks wrote:
>  On 12/19/2010 09:37 PM, Igor Stamatovski wrote:
>> Идејата е овие тимови ученици подоцна да партиципираат со свое учество
>> во мозила активностите во мк
>> и по потреба на овој принцип да прават надградби на мозила производите
>> на училишните компјутери.
> 
> 
> Идејата за тоа учениците да се вклучат во инсталацијата т.е.
> надоградбата на веќепостоечките верзии на новата или пак онаа верзија
> која што ќе се покажи дека работи или пак каква и да било активност
> поврзана со администраирање мислам дека е неостварлива.
> 
> Причина за ова би истакнал дека е проблемот со овозможувањето на пристап
> на администраторските user-и на компјутерите за кое што мислам дека ќе
> биде многу тешко да се оствари. Во наши зборови, мислам дека нема
> надлежните да дозволат споделување на лозинките за netadmin и sysadmin
> user-ите.
> 
> Доколку има некој идеја како би можело да се вклучат учениците во
> реализација на оваа идеја нека пише затоа што и јас сум за таква ствар
> да се деси, *и цврсто ја подржувам*, затоа што има многу добивки од
> истата работа,
> 
> * доближување на учениците до Mozilla и Firefox а со тоа и доближување
> на учениците до слободниот софтвер
> * можност на учениците да се запознаат со некое основно ниво на
> администрирање на систем со ГНУ/Линукс на него
> * можност за подлабоко истражување на учениците на ГНУ/Линукс системот.
> 
> 
> 
> ------------------------------------------------------------------------
> 
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
More information about the Ossm-members mailing list