[2s.mk-friends] идеја за надградба на firefox-и на училишни компјутери

Aleks aleks at slobodensoftver.org.mk
Mon Dec 20 08:43:07 UTC 2010


On 12/20/2010 07:05 AM, Дамјан Димитриоски wrote:
> А ваква идеја како Archlinux што има Trusted users (TU) на AUR, таков 
> предлог да му се да даде на училиштата, значи деца т.е ученици што 
> знаат да работат на компјутер ѝ администрираат на компјутер да му биди 
> дозволено да чепкаат т.е инсталираат програми.
>
> Пример ваква програма можи да се воведи како игра, тој што ќе докажи 
> дека е способен и верен од група на кандидати да го изберат, пример 1 
> преставник од клас, а ако направи штета да го сменат одма.
>
>
> Друга идеја можи да биди, да се направи одбор од ученици од секој клас 
> и да се гласа што да биди надградено, или надградбите да ги вршат 
> ученици, но под надѕор на стручни лица пример професори по 
> информатика, и ова да му биде како една практична задача по предметот 
> информатика.
>
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members

Ова не би можело да функционира, затоа што доколку се кажат лозинките на 
еден ученик, цела македонија ќе ги дознае и ќе настане хаос.

Мислам дека е прерано да се мисли за тоа *како* ќе се изведе 
надоградбата, туку прво да се види дали воопшто ќе има можност за 
надоградба.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20101220/c7d07493/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list