[2s.mk-friends] идеја за надградба на firefox-и на училишни компјутери

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Tue Dec 21 23:17:27 UTC 2010


Надградбата би била најбезболна, најбрза и најлесна ако
се прави како што е решено во самото ubuntu: некој веб
сервер со потребните пакети, сетинзи и подесувања, со
правата за пристап и тн., се конектираш, си правиш своја
надградба и чао. Нема потреба од имиџи, брзо е и што е
најважно, човечкиот фактор се сведува на минимум.
Измените се вршат на едно место, новите верзии се од
едно место, додаваш што сакаш и тн. Мислам дека не
треба да се измислува топла вода. Веќе е измислена,
само треба да се примени.

Поздрав
Ѕвонко


2010/12/21 Stojan Dimitrovski <s.dimitrovski at gmail.com>:
>> Сепак напомена како што спомна Алекс повеќе пати.. зошто воопшто ја водиме
>> оваа дискусија кога не сме сигурни дека ќе се надградуваат firefox-ите
>> вооптшо.
>
> Дискусијата ја водиме за тоа како би се надградиле. Сепак
> иницијативата е од овде, не од МОН или МИО. Идејата е супер и
> потегнува многу повеќе од едноставна надградба на Firefox, затоа и е
> битно да се измерат ризиците во сите правци.
>
> Честитки за компјутерите кои функционираат, но убеден сум дека
> процентот на компјутери кои не се во функција е многу поголем, па
> тргнувајќи од оваа претпоставка за мене е бесмислено да се врши
> надградба на Firefox. Всушност самата помисла за вршење на вакви
> големи технички зафати удира на нерв кај многу одговорни лица, особено
> администраторите, наставниците/професорите и бирократијата над нив.
>
> Затоа сметам дека доколку постојат вакви иницијативи, трудот да биде
> насочен кон унапредување на веќе постоечкиот систем (кој е слободен
> софтвер, а најверојатно ја ја тангира и НПСС) за негово поефикасно
> работење со што би се овозможило вакви битни надградби да
> функционираат.
>
> Поздрав,
> Стојан Димитровски
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 
-----------------------------------------------------------------------------------
Regards

DZvonko Nikolov

dzvonko at gmail.com
dzvonko at yahoo.com
-----------------------------------------------------------------------------------
The best things are simple,
but finding these simple things is not simple.

Simplicity carried to the extreme becomes elegance.
-----------------------------------------------------------------------------------


More information about the Ossm-members mailing list