[2s.mk-friends] идеја за надградба на firefox-и на училишни компјутери

Sasho Andrijeski andrijeski at gmail.com
Wed Dec 22 01:05:54 UTC 2010


Преинсталација? :)

2010/12/21 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>

> Досега го следев муабетот и како наставник во основно
> училиште со долгогодишно искуство морам да разјаснам
> неколку работи:
>
> - постојат (треба да постојат) Ученички Тимови за Техничка Поддршка
> (УТТП тим) во секое училиште
> - во многу малку училишта има УТТП и функционираат, во неколку има на
> хартија, во огромен број нема и нема ниту желба да има
> - учениците не се на тоа ниво да прават преинсталација на софтвер на
> сите компјутери во цело училиште (зборувам на ниво на држава, не во
> неколку скопски училишта - без навреда)
> - кога ќе им досади на учениците од УТТП тимовите, цела работа ќе
> падне на грбот на наставниците по информатика кои и така работат се и
> сешто во училиштата
> - од истите причини наставниците нема да се нафатат да го прават тоа
> (дури ни со титовки и марами) а ако се нафатат, ќе го упропастат („абе
> ајде, побрзо, што ти е гајле, не ми е редовна работа“)
> - „зошто да губам слободно време за џабе, кога моето слободно време
> можам да го искористам за нешто попаметно“ размислуваат повеќето
> наставници и ученици
> - да го држиш детето повеќе време у школо ќе ти скокнат родителите
> - учениците се на англиски/германски/кошарка/одбојка/гитара/виолина и
> други активности
> - администраторите од МИО не ги чепкај ако не мораш, ако не е хитно и
> ако не ти е тоа последна опција, затоа што се малку, повеќето се
> нестручни и повеќе прават штета од корист (за сетирање на најобична
> интернет конекција ми требаше 2 месеци. зошто? не сакаш да знаеш!)
> - припадниците на 2с.мк се ентузијасти и волонтери, наставниците,
> учениците и УТТП тимовите не се (ова е многу важно и треба секогаш да
> се зема во обзир при вакви пресметки)
> - лозинките се важни и за 5 минути се распространети по цела Македонија
> - едно (можно) решение е да се направи некој сајт на кој автоматски ќе
> се врши надградба на софтверот на лаптопите (тоа можат да го направат
> и учениците и наставниците и притоа ќе можат на фејсбук да си
> пишуваат)
> Значи, да заклучам: идеализам и ентузијазам на професорите и учениците
> не доаѓа у предвид, тоа е завршена приказна. Администрааторите од МИО
> нема шанси да ги натераш на таква работа. Ако треба да се направи
> нешто, треба да биде од некоја институција и да биде едукативно
> оправдана (да се направи надградба затоа што новата верзија е многу
> кул и има многу опции е промашување) и да биде економски поддржана (во
> форма на семинар, обука или нешто слично, ако губам време барем да има
> за што).
> На кратко: или со сила (со казни, закани и наредби)  или со пари.
> Решение треба да се бара така што ќе се намали влијанието на човечкиот
> фактор и ќе биде што повеќе автоматизиран процес. Некој сајт, IP, FTP
> адреса, некој автоматизиран процес.
> Ова што го пишувам овде, мене лично повеќето не ми се допаѓа и не се
> сложувам со тоа, ама е така. Зборувам така затоа што контактирам со
> колеги од цела Македонија, одам по семинари и имам 15 години искуство
> во образование. Се борам против тоа, ама толку е. Не е убаво, ама така
> стојат работите.
>
> Поздрав
> Ѕвонко
>
>
>
> 2010/12/20 Aleksandar Josifoski <josifoski at gmail.com>:
> > Дополнително да прокоментирам за споменатите идеи:
> >
> > Беше спомнато професорите по информатика со ученички тимови да прават
> нешто.
> > Мислам дека тие би се согласиле условно ако им се дадат титовки со
> петокрака
> > и црвена марама да носат на себе.
> >
> > Лозинки да се од јавен домен.
> > Не е лоша идеја, остварлива би била ако ученичките кориснички пристапи би
> > биле со некој вид скоро-администратор можности и да можат скоро се
> > (инсталација, промена ова она), но да има некоја алтернатива на
> deepfreeze
> > со строго таен пристап. Нека менуваат учениците што сакаат, рестарт и пак
> по
> > старо. Во спротивно, како што е сега, да знаат они sysadmin лозинка, ќе
> > настане хаос со компјутерите.
> >
> > А дека е паметна идеја на хаклаб да се достави едно куќиште со неколку
> > терминали и монитори и што е се веќе потребно, нема потреба да се
> зборува.
> >
> > _______________________________________________
> > Ossm-members mailing list
> > Ossm-members at lists.softver.org.mk
> > http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >
> >
>
>
>
> --
>
> -----------------------------------------------------------------------------------
> Regards
>
> DZvonko Nikolov
>
> dzvonko at gmail.com
> dzvonko at yahoo.com
>
> -----------------------------------------------------------------------------------
> The best things are simple,
> but finding these simple things is not simple.
>
> Simplicity carried to the extreme becomes elegance.
>
> -----------------------------------------------------------------------------------
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20101222/b097f747/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list