[2s.mk-friends] Дизајн на постер за доаѓањето на RMS

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Fri May 21 11:46:09 UTC 2010


> Јс би предложил една измена во насловот.
> 
> Не знам каков е оригиналниот наслов на RMS на англиски, но мислам дека
> наместо „Авторските“ би требало да стои „Издавачките“. Авторското право
> е неотуѓиво и настанува во мигот/процесот на создавање на делото.
> Издавачкото право е еден вид узурпација на авторското право која ја
> наметнува издавачот користејќи ја својата позиција на моќ (поседување
> печатници, позиција на пазарот и сл.).

Законот, т.е. режимот кој е проблематичен е именуван „Авторско право“.

И како класичен newspeak за самите автори и креативниот процес не кажува многу 
(ниту за контекстот, културата, општеството итн)-- 
дамјан ((( http://damjan.softver.org.mk/ )))

 ()   ASCII Ribbon Campaign
 /\   Keep it simple! 


More information about the Ossm-members mailing list