[2s.mk-friends] Дизајн на постер за доаѓањето на RMS

Vladan Popovic vladanovic at gmail.com
Fri May 21 19:06:29 UTC 2010


Еве го тоа од вчера со екстерни линкови

http://goranmx.com/RMSA3_1.png
http://goranmx.com/RMSA3_1.ai

поздрав

2010/5/21 Дамјан Георгиевски <penguinista at mail.net.mk>

> > Јс би предложил една измена во насловот.
> >
> > Не знам каков е оригиналниот наслов на RMS на англиски, но мислам дека
> > наместо „Авторските“ би требало да стои „Издавачките“. Авторското право
> > е неотуѓиво и настанува во мигот/процесот на создавање на делото.
> > Издавачкото право е еден вид узурпација на авторското право која ја
> > наметнува издавачот користејќи ја својата позиција на моќ (поседување
> > печатници, позиција на пазарот и сл.).
>
> Законот, т.е. режимот кој е проблематичен е именуван „Авторско право“.
>
> И како класичен newspeak за самите автори и креативниот процес не кажува
> многу
> (ниту за контекстот, културата, општеството итн)
>
>
>
> --
> дамјан ((( http://damjan.softver.org.mk/ )))
>
>  ()   ASCII Ribbon Campaign
>  /\   Keep it simple!
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20100521/0087457a/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list