[2s.mk-friends] Fwd: JavaDayS / Java Weekend / JVM Weekend / OSS Weekend :)

Mite Mitreski mitemitreski at gmail.com
Fri Dec 23 11:22:13 UTC 2011


Здраво,
ако некој од вас си има некакви проблеми со Oracle тоа е негов проблем,
јас немам никави предрасуди. Можеби не се согласувам со некои одлуки
на различни компании но мене никоја компанија не ми смета...

Линкот е на http://piratepad.net/ossconmk доколку сметате дека треба да се
додаде некој и мислите дека постои реална шанса да дојде во MK додадете
го деновиве.

Конференцијата ќе се одржи во секој случај, јас лично би сакал да имаме
и друг open source technology stack заедно со Јава но нормално нема што
јас да убедувам некој да се оградува или не од одредни компании бидејќи
јас не верувам во тоа. А не правам работи во кои не верувам...

Планот од последните 2 дискусии во КИКА и на JUGMK средбата го има на
http://piratepad.net/ossconmk , тексот е отворен и слободно може да се
додадат
работи.

Сумирано тоа што го има во текстот :
 - Презенатициите мора да бидат за технологии со Open Source лиценца
 (MPL, MIT , Apache, GPL ... http://www.opensource.org/licenses/alphabetical
 )
 Некаков груб Time-line со deadline
 1.(10.01.2012) Треба да се формира разумна листа на prospective гости и
истата листа да
 се контактира истата пред нова година
 2.(13.01.2012) Откако ќе се контактираат луѓето да се направи детален
план за што имаме
 можнот да им покриеме на гостите ( Хотел, храна, пат ? ) a што можат
нивните компании
 3.(15.01.2012) Повик за наши презентери со Долги / Кратки презентации
 4.(20.01.2012) Фиксирање на планиран буџет и контактирање на компании кои
би
 биле заинтересирани да ни помогнат
 5.(25.01.2012) Објава во јавност со регистрација и сл.

Има голем број на делови кои не се спомнати во листата и полека почнуваат
да се
дефинираат така да добро би било ако може да пишете ваше мислење или некоја
 забелешка на одредени делови

Поздрав

2011/12/23 Arangel Angov <ufo at linux.net.mk>

> 2011/12/19 Mite Mitreski <mitemitreski at gmail.com>:
> > погледнете го маилот долу па ако може размислете дали би биле вие
> > заинтересирани за вакво нешто. Доколку сте, организацијата би била
> > така што заедно бараме локација, спонзори и правиме промоција а секој
> > оделно си е задолжен за предавачите свои.
>
> Како дел од активностите по повод 10 години 2с.мк во 2012 планиравме
> некоја конференција за слободен софтвер така да мислам дека ова е
> добра шанса да напраиме нешто заедно + веќе вчера во хаклаб видов дека
> веќе сте тргнале у таа насока :)
>
> Значи ако може тука некој да го прати линкот од piratepad од тоа што
> беше составено вчера за да разгледаат сите и да дадат предлози за
> предавачи.
>
> Мој предлог е да ја финализираме листата, потоа да ги контактираме
> луѓето да видиме кои од нив би можеле да дојдат со нивен превоз кои не
> и сл. Откако ќе го знаеме тоа ќе можеме да напраиме буџет и да видиме
> точно колку пари ни требаат, секако тука ќе ги додадеме и трошоците за
> логистика што би ги имале тука.
>
> Понатаму можеме да размислуваме за подетално поставување на работите,
> во смисол колку луѓе ќе ни бидат потребни, кој што точно би правел
> итн. Јас мислам дека треба и мора да вклучиме волонтери на кои што би
> им понудиле нешто поради тоа што тоа го имам гледано на сите поголеми
> конференции низ светот, придобивката за нив е што можат од бликсу да
> гледаат како се организира еден голем настан, да научат многу работи,
> а за нас дека добиваме нови свежи луѓе во заедницата кои што можеби
> после тоа ќе се вклучат и во други проекти. Пред се мислам на студенти
> тука.
>
> Па тоа се моите 2 дени.
> --
> Арангел
> xmpp/mail
> ufo \o/ linux.net.mk
> http://blog.spodeli.org
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>2011/12/23 Aleksandar D. Balalovski <abalalovski at gmail.com>

> 2011/12/23 Arangel Angov <ufo at linux.net.mk>:
> > Како дел од активностите по повод 10 години 2с.мк во 2012 планиравме
> > некоја конференција за слободен софтвер така да мислам дека ова е
> > добра шанса да напраиме нешто заедно + веќе вчера во хаклаб видов дека
> > веќе сте тргнале у таа насока :)
> >
>
> Јас мислам дека ова треба да се прави само ако целата активност и
> организација се ОГРАДИ од Oracle како компанија која штети на
> слободниот софтвер.
>
> Ако тоа е исполнето, генерално идејата е супер.
> +1.
>
>
>
> --
> http://blog.gemidjy.me || http://wiki.lugola.net
> Member of Lugola, 2s.mk, FSF (no.6023),
> GnuPG: 754AC43D,
>
> I'm an FSF member -- Help us support software freedom!
> http://www.fsf.org/jf?referrer=6023
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20111223/3df93088/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list