[2s.mk-friends] Досие ЗлатнаКнига :)

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Wed Feb 23 11:49:34 UTC 2011


Ја следев дискусијата и мислам дека немаат основа
за да те тужат за било што. Паметно би било ти да си
ја регистрираш ТМ како твоја па да си покриен (после
можеш ти да ги тужиш, за некоја сериозна цифра ;-)))
Плус, имаш аргумент повеќе, ако некогаш дојде до
судски спор.
Прашав пријател адвокат и ми рече: „Најдобро би било
воопшто да не ги чепкаш се додека не те закачаат.
Незнаеш кој има таму интерес и пари и кој политичар
и партија ќе се замеша. Тогаш паѓа у вода секоја логика,
право, закон.“

Наједноставно би ти било да ја искористиш мудроста на
нашите жолти пријатели кои прават копии на се и сешто
(puna-puma, adibas-adidas, sansung-samsung, soni-sony,
the LG-LG, ....) при што креативност е неверојатна.
Меѓутоа лично мислам дека тоа што си го направил е
супер, браво и ако го смениш името, тоа би било чисто
бегање затоа што тие немаат регистрирана марка,
така да ти немаш од што да се плашиш.
Немаат право да се бунат за било што, туку треба да те
наградат.

Поздрав
Ѕвонко
2011/2/21 Jovan Kostovski <chombium at gmail.com>:
> 2011/2/21 Aleksandar D. Balalovski <abalalovski at gmail.com>:
>> трговска марка на Интернет како Златна Книга (ЗлатнаКнига и сл.) не
>> постои. Вика дека не е регистрирана. Чекам утре да ми потврдат
>> директно од агенција за авторски права (и сл.) за ова.
>
> Ако не е регистрирана може полесно ќе поминеш, немаат основа да те
> тужат на таа основа...
> Ќе го смениш името на апликацијата и чао. Ако не е регистрирана, ти
> регистрирај ги па зезни ги :P
>
> Не го тргај кодот од github за во случај ако се бунат дека нешто
> нелегално прави твојата апликација,
> да им го посочиш сајтот за кој сака да го анализира кодот да си брка работа.
>
> Едниствено што може да те закачнат е за податоците што ги вадиш од
> таму во случај ако ги чуваш и ги
> предаваш на трети лица, ама тоа не е случајов. Исто така фирмите сами
> си ги оставаат податоците, така
> да неможе ни за содржината на податоците да ти кажат нешто.
>
> Едноставно кажано, не им се секирај ;)
>
>> Пари за фрлање немам. Утре одам во EURisk да се консултирам за правна
>> покриеност. Не намеравам да се влечкам по судови поради ограниченоста
>> на некои луѓе.
>>
>> А тие, Пепељуговски, се адвокатска канцеларија или ми ги советуваш за
>> бесплатна правна помош? Тоа шо мене ми треба во моментов.
>
> Пепељуговски работи со заштита на интелектуална сопственост, незнам
> како би ти помогнал :-/
>
>
> ПОЗДРАВ, Чомбе
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 
-----------------------------------------------------------------------------------
Regards

DZvonko Nikolov

dzvonko at gmail.com
dzvonko at yahoo.com
-----------------------------------------------------------------------------------
The best things are simple,
but finding these simple things is not simple.

Simplicity carried to the extreme becomes elegance.
-----------------------------------------------------------------------------------


More information about the Ossm-members mailing list