[2s.mk-friends] Сакам да станам член на групата

Svetlana Pendovska svetlana2010 at gmail.com
Sun Mar 6 04:33:45 UTC 2011


Zdravo Damjan ,

Pred se blagodaram za ubaviot voved vo rabotite. Jas bi sakala da se vklucam
vo prviov del na aktivnostite na organizacijata. Znaci delot so
SpodeliZnaenje. Ovoj pat ne mozev da dojdam vo cafe Opera no eve kako sto
gledam utre(t.s dens) ima sostanok taka da ke dojdam na ovoj sostanok i ke
moze direktno od clenovite da doznaam vo sto konkretno moze da se vklucam i
sto se idnite aktivnosti.

Pozdrav,
Svetle

2011/3/4 Damjan Georgievski <penguinista at mail.net.mk>

> Dobre najdov:)
>> Neznam sto tocno se aktivnostite na sloboden-softwer vo momentov. No
>> znam deka ima saem za instalacija na Linux sekoja godina vo toa na
>> primer bi mozela da se vklucam,
>> Treba da razgledam na grupata kakvi se aktivnosti ima sega vo momentov
>> organizirani od sloboden softwer.
>>
>
> Генерално слободен софтвер има две главни нишки на активности.
>
> Едната е под чадор името „Сподели...“ што ги вклучува grass roots
> активностите СподелиЗнаење, СподелиКино, Убунту прва помош, Програмирање и
> другите активности во хаклабот КИКА, учество и организирање на НСНД
> анти-конференциите.
> (http://blog.spodeli.org/ и http://wiki.spodeli.org/Хаклаб/Проекти)
>
> Тука негде спаѓаа и Linux install day, меѓутоа пошто секој понеделник има
> Убунту прва помош, веќе не се организираат такви масовни едно дневни
> активности.
>
>
> Од друга страна,
> слободен софтвер учествува и во некои „институционални“ активности, во
> последно време НПСС - „Национална политика за слободен софтвер“, пред
> неколку години бевме вклучени и во дискусиите за „Националната политика за
> информатичко општество“, скоро редовно учествуваме на панелите на e-Society,
> се бунтуваме против штетните договори на владата и Microsoft и сл.
>
> http://npss.slobodensoftver.org.mk
>
> http://www.metamorphosis.org.mk/mk/vesti/edri/1380-nacionalna-strategija-za-razvoj-na-informatichko-opshtestvo
> http://www.e-society.org.mk/
> http://slobodensoftver.org.mk/OktomvriskiDokumenti/
>
> ова не е толку интересно, но и тоа мора некој да го прави :)
>
>
> Нешто измеѓу спаѓаат и работата или помошта на локализација на разни
> слободен софтвер проекти, прославување на document freedom day, software
> freedom day, и на разните слободен софтвер проекти за кои има некое
> community (во моментов се чини само Firefox и Gnome планираат такви работи).
>
> Секако постои простор и за други активности, доколку има идеи и
> заинтересирани да ги прават.
>
> --
> дамјан
>
> --
> This mail was scanned by BitDefender
> For more information please visit
> http://www.bitdefender.com/links/en/frams.html
>
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20110306/f02c681a/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list