[2s.mk-friends] Проблем со wireless adapter на Ubuntu

Damjan Velickovski damjan.velickovski at gmail.com
Sun Aug 12 23:57:52 UTC 2012


Најпрво биди сигурен дали е проблем.

Се додека немаш package loss, односно пакетите се трансмитираат без
проблем, најверојатно нема потреба за интервенции. Мислам дека е добра
опција да се логираш на рутерот (најверојатно на 192.168.1.1) и да провериш
каква е состојбата на примени и испратени пакети. Најверојатно може да се
изведе истото и со netstat, али го немам користено па ако е добра опција
некој поискусен нека те упати.

Исто така, кога ќе се логираш на рутерот провери го квалитетот на сигналот
и таму. Кај мене на рутерот квалитетот на сигналот е 40% а компјутерот ми
јавува 70% :)

Не разбрав за што станува збор под другите wifi уреди, тоа се други
компјутери на иста оддалеченост со подобар сигнал? Ако е така, можно е
нивната wifi антена да има подобар прием.

Ова што си направил пред да се појави проблемот, може да испадне
апдејтирање на кернел со нови драјвери за картицата..

Инаку ова е лаичка опсервација, има тука и мрежни експерти што сигурно ќе
те упатат подобро.


Поздрав,
Дамјан
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20120813/10347925/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list