[2s.mk-friends] Куќен ред КИКА

Igor Stamatovski igor.stamatovski at gmail.com
Wed Aug 22 16:08:13 UTC 2012


2012/8/22 Damjan Janevski <miopa at bagra.org>:
> 2012/8/22 Igor Stamatovski <igor.stamatovski at gmail.com>
>>
>> Од друга страна пак што има разлика помеѓу
>>
>> Забрането внесување и конзумирање алкохол
>> Забрането фрлање на отпадоци и правење ѓубре
>
>
> Фрлањето ѓубре е проблем само по себе. Алкохолот, напротив, понекогаш може
> да продонесе за попријатна и поопуштена атмосфера.

Па да ама исто така ако претераш доведува до хаос и малтертирање на малцинството
врз мнозинството. А пошто очигледно е дека таа контрола нема кој да ја
прави, наједноставно
е да не се доведуваме до такви ситуација.

А кога ќе ни притреба опуштена атмосфера можеме слободно
да свратиме до блиските кафанчиња или локали околу хаклабот.

> Општо, размислувањето дека со забранување на супстанции може да се решаваат
> социјални проблеми толку многу пати се покажало како fail што сум изненаден
> дека сеуште е актуелно.

Па да, ама мисија на хаклабот не е да решава социјални проблеми, така
што не знам
зошто ја водиме оваа дискусија.

Постои проблем, кој треба да го решиме, и моментално предлогот на Арангел,
колку и да е строго или конзервативно е единственото што е на маса и
што може да
функционира во таа мала заедница која што се ангажира околу хаклабот.

Дополнително зад хаклабот стои правно лице кое е носител на договорот
кое подлежи под
законите на РМ, и зад кое стои физичко лице кое исто така одговара
пред истите закони
на РМ. Ако сметаш дека законите не се во ред, тогаш барањата за промена би
требало да се адресираат кон нивна промена.

>> Тоа исто  така значи дека и пушење цигари на терасите е непожелно
>> бидејќи после тоа остава
>> ѓубре од пикавци кое никој не го фрла, и создава слика на неуредност и
>> нехигиена. Карактеристики
>> кои исто така се многу ценети од гик културата (види. Sheldon, The Big
>> Bang Theory), и кои го поттикнуваат
>> креативниот процес наместо да го потиснуваат.
>
>
> Ако нешто треба да се забрани тоа е гледање ТВ серии.

А еве ти даде уште еден пример од арсеналот на Арангел.
Али тоа е и онака оф топик ;-)


-- 
Igor


More information about the Ossm-members mailing list