[2s.mk-friends] Одржување на курсеви во хаклаб

Dimce Grozdanoski dimce.grozdanoski at gmail.com
Tue Dec 4 04:30:55 UTC 2012


On 04.12.2012 03:10, Damjan Georgievski wrote:
>
>> zdravo 2sm, imate li nekakvi kursevi ili bilo kakvi aktivnosti povrzani
>> so c++ koi bi bile interesni za deca vo osnovno (visi odelenija), so
>> posebni afiniteti kon programiranje. Ili imate li nekoja ideja kade ovie
>> deca bi mozele da ja zadovolat svojata ljubopitnost za prosiruvanje na
>> nivnite znaenja i da se druzat so drugarcinja na nivna vozrast. pozdrav.
>
> C++ во моментов никој не го поштува доволно за да држи курсеви, а и ми 
> се чини е прекомплициран за основци. Посебно ако очекуваат нешто 
> корисно да бидне на крајот (а не класичните внеси број, ќе ти го 
> помножи со 2).
>
> За таа целна возраст Python или Ruby или Javascript повеќе би одговарал…
> веќе некое време се мислиме да организираме нешто базирано на Mozilla 
> Hackasaurus http://hackasaurus.org/en-US/ но се чини во моментов нема 
> доволно person-power.
>
>
> Туку, во тек е и Google CodeIn наменет за 13-17 годишни млади
> кои ќе решаваат практични задачи за некои слободен-софтвер-проекти
> http://www.google-melange.com/gci/homepage/google/gci2012
>
>
> Има и facebook страница на кои се собрани некои од учениците од 
> Македонија за кои ќе може и да се организира некој workshop како помош 
> и вовед (ако сакаат):
> https://www.facebook.com/groups/136556756492825/
>
Благодарам, информациите кои ги даде не се беззначајни, мислам дека ќе 
користат.


More information about the Ossm-members mailing list