[2s.mk-friends] Одржување на курсеви во хаклаб

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Fri Dec 7 11:05:14 UTC 2012


За основци и ептен почетничко учење на програмирање е Scratch (scratch.mit.edu)
или Small Basic или ако сакаш јава во позадина тогаш има Alice. Ги има на веб.
Пробано, децата (а и возрасни кои ништо незнаат) ги сакаат и им е интересно.
Има туторијали, примери, заедница за секои од нив.

поздрав

2012/12/4 Goran Peoski <goranpeo at gmail.com>
>
>
> >
> > За таа целна возраст Python или Ruby или Javascript повеќе би одговарал…
> > веќе некое време се мислиме да организираме нешто базирано на Mozilla Hackasaurus http://hackasaurus.org/en-US/ но се чини во моментов нема доволно person-power.
>
> Колкав (каков person-power) е потребен?
>
> Инаку, се сложувам дека C++ не е баш за основци, можеби за 16-17 годишни.
>
> Подобро би било да започнат со JavaScript (и сродните web технологии) за да можат веднаш да добијат позитивни резултати за својот напор и да се охрабрат да одат понатаму си Python/Ruby.
>
> Ако ништо друго, ќе знаат да си направат сајт или барем да чепкаат по туѓи :)
>
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>--
-----------------------------------------------------------------------------------
Regards

DZvonko Nikolov

-----------------------------------------------------------------------------------
The best things are simple,
but finding these simple things is not simple.

Simplicity carried to the extreme becomes elegance.
-----------------------------------------------------------------------------------


More information about the Ossm-members mailing list