[2s.mk-friends] Одржување на курсеви во хаклаб

Dimce Grozdanoski dimce.grozdanoski at gmail.com
Fri Dec 7 11:23:34 UTC 2012


Конкретно јас прашував за деца кои не се ептен почетници и според 
тврдењата на нивните родители (што е субјективно нели) отскокнуваат од 
просекот. За илустрација едно од овие деца на сметка на родителите 
поминало успешно курсеви за C++ кои ги организира Семос, а се интересира 
и за други области од информатиката но родителите чуствуваат дека не 
можат да најдат простор каде може нивното дете да го задоволи својот 
интерес а нив да не ги чини баснословно многу.

On 07.12.2012 12:05, DZvonko Nikolov wrote:
> За основци и ептен почетничко учење на програмирање е Scratch (scratch.mit.edu)
> или Small Basic или ако сакаш јава во позадина тогаш има Alice. Ги има на веб.
> Пробано, децата (а и возрасни кои ништо незнаат) ги сакаат и им е интересно.
> Има туторијали, примери, заедница за секои од нив.
>
> поздрав
>
> 2012/12/4 Goran Peoski <goranpeo at gmail.com>
>>
>>> За таа целна возраст Python или Ruby или Javascript повеќе би одговарал…
>>> веќе некое време се мислиме да организираме нешто базирано на Mozilla Hackasaurus http://hackasaurus.org/en-US/ но се чини во моментов нема доволно person-power.
>> Колкав (каков person-power) е потребен?
>>
>> Инаку, се сложувам дека C++ не е баш за основци, можеби за 16-17 годишни.
>>
>> Подобро би било да започнат со JavaScript (и сродните web технологии) за да можат веднаш да добијат позитивни резултати за својот напор и да се охрабрат да одат понатаму си Python/Ruby.
>>
>> Ако ништо друго, ќе знаат да си направат сајт или барем да чепкаат по туѓи :)
>>
>>
>> _______________________________________________
>> Ossm-members mailing list
>> Ossm-members at lists.softver.org.mk
>> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>>
>
>
> --
> -----------------------------------------------------------------------------------
> Regards
>
> DZvonko Nikolov
>
> -----------------------------------------------------------------------------------
> The best things are simple,
> but finding these simple things is not simple.
>
> Simplicity carried to the extreme becomes elegance.
> -----------------------------------------------------------------------------------
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-membersMore information about the Ossm-members mailing list