[2s.mk-friends] Одржување на курсеви во хаклаб

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Sat Dec 8 21:02:28 UTC 2012


Ако е така, тогаш Alice или Greenfoot за да можат да продолжат
кон Java бидејки таа е во позадина. Ако толку се напредни, нема
да е проблем. Инаку и C++ е близок со Java-та така да ќе им е
лесно. А ако тие родители имаат и некоја пара повеќе, би можел
на тие деца (надарени) некој тоа знаење да го пренесе и добро
да го наплати. Мора пазарно да се размислува ;-)))

Поздрав


2012/12/7 Dimce Grozdanoski <dimce.grozdanoski at gmail.com>:
> Конкретно јас прашував за деца кои не се ептен почетници и според тврдењата
> на нивните родители (што е субјективно нели) отскокнуваат од просекот. За
> илустрација едно од овие деца на сметка на родителите поминало успешно
> курсеви за C++ кои ги организира Семос, а се интересира и за други области
> од информатиката но родителите чуствуваат дека не можат да најдат простор
> каде може нивното дете да го задоволи својот интерес а нив да не ги чини
> баснословно многу.
>
>
> On 07.12.2012 12:05, DZvonko Nikolov wrote:
>>
>> За основци и ептен почетничко учење на програмирање е Scratch
>> (scratch.mit.edu)
>> или Small Basic или ако сакаш јава во позадина тогаш има Alice. Ги има на
>> веб.
>> Пробано, децата (а и возрасни кои ништо незнаат) ги сакаат и им е
>> интересно.
>> Има туторијали, примери, заедница за секои од нив.
>>
>> поздрав
>>
>> 2012/12/4 Goran Peoski <goranpeo at gmail.com>
>>>
>>>
>>>> За таа целна возраст Python или Ruby или Javascript повеќе би одговарал…
>>>> веќе некое време се мислиме да организираме нешто базирано на Mozilla
>>>> Hackasaurus http://hackasaurus.org/en-US/ но се чини во моментов нема
>>>> доволно person-power.
>>>
>>> Колкав (каков person-power) е потребен?
>>>
>>> Инаку, се сложувам дека C++ не е баш за основци, можеби за 16-17 годишни.
>>>
>>> Подобро би било да започнат со JavaScript (и сродните web технологии) за
>>> да можат веднаш да добијат позитивни резултати за својот напор и да се
>>> охрабрат да одат понатаму си Python/Ruby.
>>>
>>> Ако ништо друго, ќе знаат да си направат сајт или барем да чепкаат по
>>> туѓи :)
>>>
>>>
>>> _______________________________________________
>>> Ossm-members mailing list
>>> Ossm-members at lists.softver.org.mk
>>> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>>>
>>
>>
>> --
>>
>> -----------------------------------------------------------------------------------
>> Regards
>>
>> DZvonko Nikolov
>>
>>
>> -----------------------------------------------------------------------------------
>> The best things are simple,
>> but finding these simple things is not simple.
>>
>> Simplicity carried to the extreme becomes elegance.
>>
>> -----------------------------------------------------------------------------------
>> _______________________________________________
>> Ossm-members mailing list
>> Ossm-members at lists.softver.org.mk
>> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members-- 
-----------------------------------------------------------------------------------
Regards

DZvonko Nikolov

-----------------------------------------------------------------------------------
The best things are simple,
but finding these simple things is not simple.

Simplicity carried to the extreme becomes elegance.
-----------------------------------------------------------------------------------


More information about the Ossm-members mailing list