[2s.mk-friends] Повик за организирање на локални НСНД настани

Aleks aleks at slobodensoftver.org.mk
Mon Feb 13 11:08:02 UTC 2012


Две години по ред се организираат локални НСНД настани низ градовите во 
Македонија (до сега, Штип, Куманово и Струмица).

Ова е отворен повик за пријавување на организатори за организирање на 
локални НСНД настани во гореспоменатите градови (да го задржиме 
континуитетот), но се разбира листата не е ограничена само на тие градови.

Што е потребно од организаторот да направи, да обезбеди :

1. Простоија за одржување на настанот (сам треба да процеени колкава ќе 
е потенцијалната публика + луѓето кои што ќе доаѓаат од Скопје)
2. Да обезбеди инфраструктура - интернет, мрежа, продолжни. Воглавно со 
нас си носеме мала мрежна инфраструктура (мрежни кабли, напонски, рутер, 
понекогаш и интернет)
3. Доколку се престојува повеќе од еден ден (преку викенд) да најде 
соодветно место за преспивање - хостел, хотел. Доколку градот е близу 
Скопје (пример - Куманово), нема потреба од ваква работа.
4. Да го изрекламира настанот на соодветната публика. НСНД настаните се 
таргетирани кон ИТ публика и не би биле интересни за секого.

Доколку при наоѓањето на просторијата за организирање на настанот, на 
локалниот организатор му е потребна некоја правна процедура (барање 
итн), слободно може да пише на листа и да добие такво барање од 
„Слободен Софтвер Македонија“ кое ќе може да го искористи за добивање на 
просторијата.

Горе-доле слободните термини за организирање на локални НСНД настани се 
овиее :

25-26 Февруари - НСНД Куманово - организирањето е во тек - Дарко и Шојиќ
31.02-01.03 Март/Април - НСНД Штип - потребен организатор/и !
Почеток/средина на септември - НСНД Струмица - потребен организатор/и!

Термините се вака распоредени за да има доволно време помеѓу нашите 
локални НСНД настани и меѓународните НСНД настани на балканот кои се 
планирани

21-22 Април - НСНД Белград
9-10 Јуни - НСНД Охрид
Средина на Август - НСНД Сплит

Ова воедно го кажувам, доколку има некој заинтересиран за посетување на 
овие НСНД настани, да може да се подготвува и планира од сега (неколку 
месеци однапред)

Секој кој сака да се нафати да организира во горенаведените градови 
(Штип и Струмица) нека се пријави на оваа мејлинг листа. Доколку некој 
друг сака да организира некаде на друго место/град истотака нека пише тука.


-- 
Aleksandar (Aleks) Lazarov
- Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal Processing
- Member of the Free Software Macedonia Organization
- Ham Radio operator (Z32AL)
- GNU/Linux user.
More information about the Ossm-members mailing list