[2s.mk-friends] Конференција за слободен софтвер

Arangel Angov ufo at linux.net.mk
Tue Mar 6 17:36:59 UTC 2012


2012/3/6 Arangel Angov <ufo at linux.net.mk>

> Вториот документ е споделен на Google Docs, таму мислам дека имаме
> поконкретни информации, ако сака некој пристап до документот може да пише
> тука па Владан ќе го сподели, или па може е и добра опција да го направиме
> целосно отворен за сите?
>

или не, еве го тука текстот што го составивме на брзинка во хаклаб, па
слободно давајте предлози, пријавувајте се и сл. Во секој случај се гледаме
во четврток во 17ч во хаклаб.*0. Повод и причина за организирање на конференцијта

  - зошто ти би организирал(а) конференција за ФЛОСС
   - Дамјан: мисли дека има недостаток или вакуум на промоција на ФЛОСС
   технологии до пошироката популација што ги вклучува сите фирми.
Проблемот е
   дека 1. фирмите незнаат 2. на тие утре што ќе одлучуваат ФЛОСС не им е на
   радарот и не го земаат во предвид
   - Тамара: многу малку луѓе знаат за да дознаат сите што е слободен
   софтвер
   - Стама: зошто слободен софтвер е добар, многу малку луѓе знаат што е
   софтвер и ако првпат слушнат за ФЛОСС
   - Уфо: да се побијат митовите за слободен софтвер, сите лажат и не ја
   разбираат идеологијата, бизнис аспектот, misconceptions дека не
   заработуваат програмерите на ФЛОСС.
   - Гемо: По принцип треба да се напраи конф. за да се ојача статусот
   на орг. во општеството, пошто после ако испадни по принцип нешто
за некакви
   донации и општи потреби орг. ќе има поголем кредибилитет
   - Гулич: за трајковиќ--
   - Новица: ваков тип на конф. звучи како work for hire за нашата орг.
   2смк не е event mngmnt никој нема тоа да го прави и ние имаме специфична
   задачла со стварите кои се поврзани со социјалните импликации на ФЛОСС.
   Правење на конференција од тип на визио е промашување на поентата.
   - Алекс: не треба да има технички презентации. За зближување на ФЛОСС
   на обичниот граѓанин.
   - Божидар: да се објасни легалниот и технички-правниот аспект на
   бизнис корисниците
   - 400 луѓе1. Менаџирање на физичка локација
a

  - потребна технологија (озвучување, интернет, проектор, бим, стриминг …
  итн)
  - мкц, милениум
  - кетеринг2. Менаџирање на публика - ЗОЛИ ОЛМАЈТИ

  - регистрација
  - пријавување
  - спамирање за датумот на конф.
  - обезбедување
  - менаџирање на влез/излез


3. Менаџирање на презентери и програма - ИГОР СТАМАТОВСКИ (координатор)

  - сместување на презентерите
  - придружба / бејбиситинг
  - василка тура на кале
  - сижето и да им се испрати на презентерите
  - 45 мин со 1 саат да траат презентациите
  - lightning talks што ќе покриваат дупки (хаклаб, бла бла)
4. Менаџирање промоција / маркетинг / ПР- ТАМАРА АТАНАСОСКА (координатор)

  - сајт
  - флаери постери билборди
  - twitter facebook и што сѐ не
  - маички5. Наоѓање на спонзори

  - немаме човек (може да се праша Сандра)7. Рандом

  - најзаебано: да се договори датум, ние да се договориме и да договориме
  спонзори
   - 22 септември
  -8. Целна група

  - дали има капацитет за повеќе целни групи, кои би биле:
   - бизнис корисници
   - Дали ќе има идеолошки аспект или технички аспект или и двата?
   - или ќе биде од 2смк и не ни е битно дали овој софтвер е
   најпрофитабилен или овие софтвери се најдобри на пазарот и вие може да
   правите пари со нив
   - Дали ФЛОСС е најјак зошто е технички супериорен или зошто е
   слободен?

*


-- 
Арангел
xmpp/mail
ufo \o/ linux.net.mk
http://blog.spodeli.org
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20120306/084f7228/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list