[2s.mk-friends] Заклучоци за проблемот со DHCP во хаклаб (до сега)

Damjan Georgievski penguinista at mail.net.mk
Tue Mar 13 00:01:20 UTC 2012


До сега е пробано:

два различни DHCP сервери со и без специјални опции
- dnsmasq и isc-dhcpd

не се смени ништо


Најразлични уреди, телефони, xubuntu машината немаат проблем.
Нема проблеми ни рачно поврзување со wpa_supplicant и dhcpcd.


Се чини дека единствен проблем е комбинацијата dhcpcd + wicd
(комбинацијата dhcpcd и  NetworkManager се чини понекогаш работи,
понекогаш не).

wicd + dhclient претежно работи (понекогаш од 2 пати).


Од тоа што го приметив можно е dhcpcd 5.5.4 на ArchLinux *преспоро* да
ја аплицира адресата што ја добил од dhcp и тогаш wicd се откажува и го
kill-нува.-- 
дамјанMore information about the Ossm-members mailing list