[2s.mk-friends] S&T го изгубиле проектот за здравствени картички

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Wed Mar 21 08:14:38 UTC 2012


2012/3/20 Arangel Angov <ufo at linux.net.mk>:
>> windows7. Имено стануваше збор за некој хардвер за кој не знаевме какви
>> драјвери му требаат за да работи итн...
>
> Алекс најде дека хардверот работи и под linux ако не се лажам.

Ако е проблем хардверот и ако сме сигурни дека работи на ГНУ/Линукс, тогаш да
се обидеме да најдеме едно уредче и да направиме една презентација дека работи
и на Линукс. На истата би можеле да дадеме и предлог технологии кои би
се користеле
при развој на апликацијата за таа да може да работи на повеќе
оперативни системи.

Е сега, презентацијата може да е јавна, да собереме луѓе во некоја
сала или пак онлајн,
да снимиме едно видео и да го ставиме на YouTube ;)

За изборот на Windows 7 како ОС на кој работи програмата не можеме
многу да направиме,
политика е у прашање. Среќа што го S&T го изгубиле тендерот, сега
можеме да пратиме
еден допис или јавно писмо до министерството за здравство и
министерството за информатичко
општество и да им објасниме зошто е лошо за јавна услуга (бо случајов
само за лекарите)
сервис да се избере platform-dependent решение.

Ако тргне работата би било интересно да се здружиме со министерството
за здравство,
министерството за информатичко општество и со некоја софтверска фирма
што ја разбира
областа и да им помогнеме да направат апликација која ќе работи барем
на GNU/Linux,
Mac OSx и Windows.

Од претходните искуства во обидите за контактирање на некои
министерства знам дека последнава
реченица изгледа како "mission impossible", ама вреди да се проба, да
реагираме некако.

Поздрав,
Чомбе


More information about the Ossm-members mailing list