[2s.mk-friends] S&T го изгубиле проектот за здравствени картички

Bozidar Avramovski avram.bob at gmail.com
Wed Mar 21 09:13:51 UTC 2012


On Wed, Mar 21, 2012 at 9:14 AM, Jovan Kostovski <chombium at gmail.com> wrote:

> 2012/3/20 Arangel Angov <ufo at linux.net.mk>:
> >> windows7. Имено стануваше збор за некој хардвер за кој не знаевме какви
> >> драјвери му требаат за да работи итн...
> >
> > Алекс најде дека хардверот работи и под linux ако не се лажам.
>
> Ако е проблем хардверот и ако сме сигурни дека работи на ГНУ/Линукс, тогаш
> да
> се обидеме да најдеме едно уредче и да направиме една презентација дека
> работи
> и на Линукс. На истата би можеле да дадеме и предлог технологии кои би
> се користеле
> при развој на апликацијата за таа да може да работи на повеќе
> оперативни системи.
>
> Е сега, презентацијата може да е јавна, да собереме луѓе во некоја
> сала или пак онлајн,
> да снимиме едно видео и да го ставиме на YouTube ;)
>
> За изборот на Windows 7 како ОС на кој работи програмата не можеме
> многу да направиме,
> политика е у прашање. Среќа што го S&T го изгубиле тендерот, сега
> можеме да пратиме
> еден допис или јавно писмо до министерството за здравство и
> министерството за информатичко
> општество и да им објасниме зошто е лошо за јавна услуга (бо случајов
> само за лекарите)
> сервис да се избере platform-dependent решение.
>
> Ако тргне работата би било интересно да се здружиме со министерството
> за здравство,
> министерството за информатичко општество и со некоја софтверска фирма
> што ја разбира
> областа и да им помогнеме да направат апликација која ќе работи барем
> на GNU/Linux,
> Mac OSx и Windows.
>
> Од претходните искуства во обидите за контактирање на некои
> министерства знам дека последнава
> реченица изгледа како "mission impossible", ама вреди да се проба, да
> реагираме некако.
>
> Поздрав,
> Чомбе
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>

Здраво,

Ја следам листава веќе пар години и имам увид за што се работи а во овој
случај имам и нешто да кажам.

Имено,  имам направено софтвер за нотарските канцеларии (на барање на
нотарската комора на Македонија) и едно од нивните барања беше да не се
врзуваат за платформа (да биде  platform-independent решение) но кај нив
првенствено пресуден беше финансискиот момент т.е. да немаат обврска да
платат за лиценци за windows ниту за некакви други кои би произлегле од
типот на решението.
Најверојатно и немаа добар увид во останатите предности на
platform-independent решение па на крај, заради недоволна информираност,
сепак најголемиот дел од нив решија да го инсталираат и користат софтверот
на Windows платформа.
Софтверот го направив web базиран и работи на Apache, развиен е со PHP
(CodeIgniter), Javascript (JQuery) и користи MySQL база. Само кај пар
нотари (мислам само кај двајца) е инсталиран на  GNU/Linux.
Можеби можете да ги искористите овие информации при презентирање т.е.
објаснување  зошто е лошо за јавна услуга (како лекари и нотари)  да се
избере platform-dependent решение и дека еве изводливо е да се направи
решение кое би работело на повеќе од една платформа.
Јас го немам тестирано на MAMP (на Mac OS) но претпоставувам дека би
работело без поголем проблем.
Сигурно би можело да се направи апликација и со други алатки и бази (Java,
Python со PostgreSQL) но еве ова е веќе направено и може да се спомне а со
правилно информирање на крајните корисници сигурно поголем дел (повеќе од
двајца :)) од нив би одбрале да работат под друга платформа.

Поздрав,
Божидар Аврамовски
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20120321/f08cb234/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list