[2s.mk-friends] S&T го изгубиле проектот за здравствени картички

Bozidar Avramovski avram.bob at gmail.com
Fri Mar 23 16:50:02 UTC 2012


Што се однесува до софтверот за лекарите, случајно и за тоа имам некакви
информации :)
Имено, софтверот за кој што лекарите плаќаа лиценци за windows според мои
сознанија НЕ е дел од пропаднатгиот проект
Софтверот е на фирмата Кодекс од Кавадарци (повеќе информации на нивната
веб страна  http://www.codex.com.mk ) и имав прилика да го разгледам кај
матичниот лекар на сопругата (гинекологот де :) ).
Не е централизиран, со инсталацијата лекарите добиваат некаква база со
пациентите на кои им е матичен лекар. Сопругата имаше променето работа а
тоа го немаше во софтверот па сестрата ги внесуваше измените. Тие измени
подоцна не беа рефлектирани во Гинекологија Чаир па и таму го внесуваа,
значи нема нешто централизирано (до пред 4 месеци барем).
Од контакти со пријатели од Министерство за здравство знам дека ова со
проектот (за кој S&T го имаа само делот за хардвер а софтверот требаше да
го прави Хрватска фирма) пропадна, што беше и објавено по медиумиве нели,
но нема врска со софтверот на Кодекс, можеби ќе требаше Кодекс да го
надополни софтверот за да лекарите ги користат картичките на пациентите.

Ова со софтверот на лекарите е поврзано со еден друг проблем, имено
Државата им наложува на лекарите дека рецептите мора да бидат отпечатени со
бар код па затоа сите лекари си плаќаат за софтверот кој пак работи само
под windows (колку што јас знам, можеби работи и под wine нешто, ама тоа не
знам)
Е сега, доколку некој на лекарите им понуди софтвер кој работи на повеќе
платформи а ги исполнува барањата на државата тогаш претпоставувам дека не
би имало проблем.

On Fri, Mar 23, 2012 at 4:50 PM, Jovan Kostovski <chombium at gmail.com> wrote:

> 2012/3/23 Blagoj Petrushev <b.petrushev at gmail.com>:
> > Мислам дека станува збор за централизиран софтвер. Нешто како: секоја
> > ординација има клиент-програм што се закачува на централен сервер и
> > тука има ажурирање. Не сум сигурен.
>
> Така некако работи системот.
> Пред 2-3 недели бев на лекар и "му се пикнав у монитор" на докторот
> дури ме проверуваше. Ми укуца матичен број и доби еден куп податоци од
> ФЗО за мене (дали иам платено придонеси за здравство, кај
> работам....).
>
> Поздрав,
> Чомбе
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20120323/0b6fa411/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list