[2s.mk-friends] Global Day of Coderetreat 2 - Хаклаб КИКА (08.12.2012)

Vladan Popovic vladanovic at gmail.com
Tue Nov 27 08:34:04 UTC 2012


On 11/11/12 22:56, Dalibor Nasevic wrote:
> Здраво до сите,
>
> Годинава, по втор пат во Хаклаб КИКА, на 8ми Декември 2012 ќе
> организираме "Global Day of Coderetreat". Минатата година дел од
> настанов беа 94 градови од цел свет, а за оваа година стремежот е вкупно
> 200 градови да се приклучат.
>
> Coderetreat е еднодвенен настан на кој интензивно вежбаме ОО дизајн на
> софтвер (1). За време на Coderetreat програмираме во парови (2) како
> одличен начин за размена на знаење. Пишуваме код така што прво ќе
> напишеме тест за истиот (3) и ги применуваме основни правила на
> едноставен дизајн (4).
>
> Форматот на настанот е:
>
> - решаваме Conway's Game of Life (5)
> - пишуваме најдобар код во 45 мин сесија
> - бришеме кодот
> - 10 минути ретроспектива
> - 5 минути пауза
> - промена на парови
> - нова сесија
>
> За учество на настанов можете да се регистрирате преку следниов линк:
> http://coderetreat.org/events/global-day-of-coderetreat-2012-skopje-macedonia
>
> Ќе обезбедиме храна, пијачки и маици од локални спонзори, а ќе има и
> награди и од глобалните спонзори; Доколку некоја компанија сака го
> спонзорира настанов ве молам контактирајте ме. Минатата година спонзори
> беа: Ever Near, Atomidata и Siyelo.
>
> Предлози за дизајн на маици исто така се добредојдени; за потсетување
> ова е дизајнот од минатата година:
> http://dl.dropbox.com/u/3230730/coderetreat_teeprint.pdf
>
> (1) http://vimeo.com/18955165
> (2) http://en.wikipedia.org/wiki/Pair_programming
> (3) http://en.wikipedia.org/wiki/Test-driven_development
> (4) http://c2.com/cgi/wiki?XpSimplicityRules
> (5) http://en.wikipedia.org/wiki/Conway%27s_Game_of_Life

+1


-- 
vladanMore information about the Ossm-members mailing list