[2s.mk-friends] Global Day of Coderetreat 2 - Хаклаб КИКА (08.12.2012)

Dalibor Nasevic dalibor.nasevic at gmail.com
Thu Nov 29 23:32:51 UTC 2012


Здраво до сите,

Со задоволство би сакал да споделам неколку кратки новости за Coderetreat:

1. Стигнавме до 14 пријавени, што е максимален капацитет на просторијата
во Хаклаб и со ова настанот е "распродаден". Би замолил доколку некој
нема да може да дојде да ме информира на време за да ги вклучиме тие што
ќе се пријават од овој момент па натаму бидејќи истите ќе бидат ставени
на листа на чекање. :(

2. Огромна благодарност до спонзорите Ever-Near
http://www.ever-near.com/ и Siyelo http://www.siyelo.com/ кои втора
година по ред ќе го спонзорираат настанот во Скопје. За сите учесници ќе
има ручек, пијалоци и маици со принт од настанот
http://dl.dropbox.com/u/3230730/coderetreat_2012_skopje.pdf.
Дополнително, ќе има и неколку награди од глобалните спонзори како
електронски книги, лиценци и слично, но за тоа повеќе на самиот настан.

3. Coderetreat е настан на кој програмери заедно вежбаат развој и дизајн
на софтвер со програмирање во парови и пишување на тестови прво. Сигурен
сум дека ќе се споделат одлични искуства и по настанот секој ќе отиде
дома со нови идеи и ентузијазам за програмирање. Настанот не е од
натпреварувачки карактер, а учесниците потребно е да дојдат со свој
laptop на кој имаат подесено некаква развојна околина (ruby, java,
python, javascript, clojure, .net или нешто друго).

http://coderetreat.org/events/global-day-of-coderetreat-2012-skopje-macedonia


On 11/27/2012 09:34 AM, Vladan Popovic wrote:
> On 11/11/12 22:56, Dalibor Nasevic wrote:
>> Здраво до сите,
>>
>> Годинава, по втор пат во Хаклаб КИКА, на 8ми Декември 2012 ќе
>> организираме "Global Day of Coderetreat". Минатата година дел од
>> настанов беа 94 градови од цел свет, а за оваа година стремежот е вкупно
>> 200 градови да се приклучат.
>>
>> Coderetreat е еднодвенен настан на кој интензивно вежбаме ОО дизајн на
>> софтвер (1). За време на Coderetreat програмираме во парови (2) како
>> одличен начин за размена на знаење. Пишуваме код така што прво ќе
>> напишеме тест за истиот (3) и ги применуваме основни правила на
>> едноставен дизајн (4).
>>
>> Форматот на настанот е:
>>
>> - решаваме Conway's Game of Life (5)
>> - пишуваме најдобар код во 45 мин сесија
>> - бришеме кодот
>> - 10 минути ретроспектива
>> - 5 минути пауза
>> - промена на парови
>> - нова сесија
>>
>> За учество на настанов можете да се регистрирате преку следниов линк:
>> http://coderetreat.org/events/global-day-of-coderetreat-2012-skopje-macedonia
>>
>>
>> Ќе обезбедиме храна, пијачки и маици од локални спонзори, а ќе има и
>> награди и од глобалните спонзори; Доколку некоја компанија сака го
>> спонзорира настанов ве молам контактирајте ме. Минатата година спонзори
>> беа: Ever Near, Atomidata и Siyelo.
>>
>> Предлози за дизајн на маици исто така се добредојдени; за потсетување
>> ова е дизајнот од минатата година:
>> http://dl.dropbox.com/u/3230730/coderetreat_teeprint.pdf
>>
>> (1) http://vimeo.com/18955165
>> (2) http://en.wikipedia.org/wiki/Pair_programming
>> (3) http://en.wikipedia.org/wiki/Test-driven_development
>> (4) http://c2.com/cgi/wiki?XpSimplicityRules
>> (5) http://en.wikipedia.org/wiki/Conway%27s_Game_of_Life
>
> +1
>
>


More information about the Ossm-members mailing list