[2s.mk-friends] why u no clean?

Gorgi Kosev gorgi.kosev at gmail.com
Mon Oct 15 23:57:14 UTC 2012


*"*Уфо, ти не си добредојден во хаклабот. Откако доаѓам редовно не сум те
видел да се занимаваш со нешто продуктивно. Наместо тоа се што имам видено
е само викање на пиво во официјални термини кога има некаков настан и со
тоа го имаш уништено настанот. Плус труеш со континуирано мрчење кое до
сега не постигнало ништо. Треба да си го исчистиш песокот во вагината и да
почнеш да правиш нешто интересно  и корисно како за промена. Однесувањето
на луѓето кои прават "журка" во хаклабот е во најлош случај благо annoying
и неодговорно. Твоето моментално однесување е крајно отровно за работата на
хаклабот.*"*

Значи бидејќи ова е демек мое мислење, оправдано ми е да зборувам на ваков
начин без да е битно дали ќе навредам некого или дали можеби сум претерал
со тврдењата. Исто така бидејќи сто пати сум кажувал дека е битно да се
зачува пријатна атмосфера во хаклабот а никој не ме слуша, си земам за
право да мрчам и да навредувам. Не ми е битно што се што ќе постигнам е да
навредам луѓе. Башка и онака не е целта вистински да сменам нешто, туку
само да мрчам како другите нечинат.

That wasn't very nice, was it?
No, it wasn't.

</сарказам>

Бев во четвртокот во хаклаб. Се слушаше електронска музика и се мрдаше по
малку во кујната. Јачината беше mindfully намалена после passive-aggressive
протестот на соседната соба со цел да не се нарушува работата. Чашите
неодговорно беа оставени неизмиени и шишињата нефрлени. Заедно беа криви
практично сите во просторијата. (знам дека Цеце не беше крива бидејќи не се
напи ништо и не пушти ниедна песна)

Јас се напив половина чаша пиво и не ја измив.
Се обложувам и дека и Андреј, и Њук, и Дафти учествуваа подеднакво со
чашите, шишињата и музиката.

Учествував во активностите во двете соби, еве го моето мислење:

Правењето мемиња од пратениците беше незрел и неефективен начин на
делување.

Нефективен е дека произлегува од *погрешна претпоставка. *Интересно, тоа е
истата претпоставка која го предизвикува овој однос со луѓето кои нешто
згрешиле во хаклабот.

*Претпоставката е дека личните напади имаат позитивен ефект. Кога ќе
прозиваш некого лично, кога настапуваш со тоа како тој згрешил, кога го
бркаш да го нападнеш - тогаш не му е веќе гајле за твојата цел туку
единствено му е грижа да се одбрани себе. *

Пораката беше испратена со затемнувањето, писмото беше напишано до
пратениците. Но ете фали начин да се анимираат пратениците, да се натераат
да размислат за менување на законов. За жал, дотогаш многу ефективната
стратегија беше според мене уништена со тие мемиња. Претходно имавме
некакви шанси да се допре - сега откако дел ги видеа картичките,
единствениот постигнат ефект е дека се изрезилени. Никој не му текнува да
размисли дека ултимативно, тие уште немаат гласано, и дека кога ќе гласаат,
ќе им текне на картичките и на нивното име на нив а не на проблемот со
законот.

Жал што некои луѓе во хаклаб мислат дека овој е вистинскиот начин на
делување. Сепак се надевам дека следниот пат кога ќе се чудат зошто методот
им е неефективен ќе се сетат на ова и ќе го земат во предвид како можна
причина.

(забелешка: исто така ми е жал што учествував во незрелата и неефективна
активност привлечен од техничката интересност на генерирањето на сликите)

Назад на тема, како се зачувува пријатна атмосфера и истовремено се укажува
на некој кој што греши?
Така што се *фокусираш на целта и последиците (чистота и ѓубриња соодветно)
- не на луѓето и не на твојот напор да се постигне целта*.

Значи еве што е проблемот
- луѓе кои немаат навика секогаш да си го собираат ѓубрето зад себе.

Забелешка: проблемот не е тоа што било журка. Доколку имаше некое корисно
програмирање а не незрело правење мемиња во другата соба, веројатно ќе
учествуваа сите во активноста.

Еве што е солуцијата
- луѓето да се стекнат со навиките

(не да се избркаат од хаклаб, ваљда)

Еве точка по точка
1) сликите од ѓубрето се ОК. Треба да се види што е последицата од
неодговорноста.
2) јавно прозивање на само еден од одговорните или некој што не е одговорен
НЕ е ОК.
3) The RTFM method - може да се посочи литература, прирачник за стекнување
навики, пример
http://www.lifehack.org/articles/productivity/18-tricks-to-make-new-habits-stick.html
4) може да се воведат обврски од стилот - секој што учествувал во нередот
има обврска по еден ден да го исчисти комплет хаклабот.
5) може да се вратат назад потсетниците (си го собра ли ѓубрето? си ја изми
ли чашата?) залепени на вратата. Целта е да се помогне во стекнување на
навики нели?
6) секој што заборавил мора да напише во тефтерот - јас, <име или прекар>
треба да си ги измијам чашите и соберам ѓубрето (апропо трикот 15)
7) интересен проект со touche сензорот - ако во мијалникот има чаши а некој
посегне по измиените чаши да свирне аларм.
8) може да се направи секој да должи токму онолку колку што заборавил да
измие и наредниот пат кога ќе дојде во хаклабот веднаш да мора да го плати
долгот со миење на актуелните чаши и собирање на актуелното ѓубре се додека
не е долгот исплатен.

Исто така, кога се има очигледни *двојни* аршини и критериуми, битно е да
се посочат и да се каже зошто се двојни аршините. Зошто никој не ме брка
мене или Андреј или Дафти од хаклабот?

Конечно, мене ептен ме интересира:
Зошто Уфо сака да го избрка Њук?

конечно на Новица цитатот
"Дали зборот „журка“ има некакво посебно значење во однос на хаклаб може да
се оценува само наспроти куќниот ред во хаклаб кон кој сите се сложиле, а
не и кон генералното значење на зборот (во надворешниот свет)."

иам само еден одговор:
War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20121016/f1df672b/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list