[2s.mk-friends] why u no clean?

Gorgi Kosev gorgi.kosev at gmail.com
Tue Oct 16 01:46:57 UTC 2012


>
>
> шпион, одбивам да прифатам дека тоа што сме ја затворале вратата било
> некакво си пасивно-агресивно однесување.Ок, го повлекувам делот "passive-aggressive". Сепак стојам на тоа дека беше
тоа забележано и се стиши вревата.

во четвртокот имаше програмска вечер. без оглед на тоа што програмата
> претрпе промени, во работната просторија се програмираше. во даден
> момент, за кратко време почна да се слуша гласна музика и силен џагор
> од кујната. мојот заклучок е дека нередите немаат никаква врска со
> алкохолот ниту

со некаков куќен ред, туку само со пристојноста и обѕирноста дека во
> другата просторија има редовна програма и јавен настан.


Се согласувам. Забрането на официјални настани - makes sense, бидејќи на
официјални настани има поголеми шанси да смета. Мене лично ми е ок се
додека не пречи.

Околу начинот како да се постигне? За разлика од проблемот со ѓубрето барем
ова има едноставно решение бидејќи може да се интервенира во моментот на
случување. Може тој што ќе го забележи да отиде во кујната и најсмирено и
едноставно да каже нешто во стилот -  "Дечки, официјален настан е -
исклучете ја музиката и намалете ја вревата, многу се слуша во наредната
соба и пречи за концентрација. Или уште подобро, може да продолжите во
Конак или X или Y :) Или приклучете ни се на програмирањето, сега го
завршивме Z и прејдовме на B"

Сепак се работи за разумни луѓе кои откако на неутрален начин биднат
потсетени и им биде даден предлог веднаш ќе се согласат и ќе прифатат.

Значи кога пишав "пасивно-агресивно" не мислев на тоа туку на
комуникација. Why not simply tell this? Ама без нервирање и покажување со
прст туку на најобичен и информативен начин.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20121016/c79adb41/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list