[2s.mk-friends] why u no clean?

Aleksandar D. Balalovski abalalovski at gmail.com
Tue Oct 16 07:50:04 UTC 2012


Здраво,

Јавно покажување на валкан веш не значи транспарентност за решавање на
проблеми.

Како и да е, многу интересни приказни. Поздрав до сите 8мо оделенци.

2012/10/16 Damjan Georgievski <penguinista at mail.net.mk>

> ќе одговорам кумулативно на целата преписка
>
>
> On 11.10.2012 23:55, Misha Popovikj wrote:
>
>> После „Програмски вечери“ еве како беше оставена „дневната соба“ во КИКА
>>
>
> Миша, праќање на вакви суптилни пораки на мејл листа не функционира. 3-4
> неизмиени чаши во хаклаб имало секогаш, оставени од секого. Проблемот треба
> јасно и гласно да се каже кој е и каков бил … (за тоа подоле) … за да
> остане во „институционална меморија“ :)
>
>
> On 13.10.2012 16:52, Arangel Angov wrote:
> > Разбрав дека ова е резултат на праење журка во кујна од страна на
> > истиот човек што го предизвика минатиот инцидент.
>
> Уфо, не си бил таму и многу е грубо да „разбереш“ и да обвинуваш еден
> човек од групата која била таму. Како одлучи дека баш Newk правел журка, а
> не Андреј, Шпион, Дода или некој трет.
>
>
> On 14.10.2012 14:18, Andrej T. wrote:
> > Во четвртокот немаше никаква журка
>
> Е сега за проблемот.
>
> Од луѓето што биле таму вечерта добив друга приказна, а тоа е дека имало
> музика, пиво И се дигало *галама* - а немало компјутери. Тоа веројатно не е
> *журка*, но дефинитивно НЕ е сликата на еден хаклаб. Исто така, луѓето од
> соседната соба кои програмирале нешто, реагирале на галамата, но тоа било
> игнорирано.
>
> За ова веќе имаме зборено. Хаклабот не е место за собиранки затоа што
> пивото во град е скапо или во кафичите не чини музиката, и додека не е
> забрането во хаклабот да ни биде забавано, тоа никако не смее да биде на
> сметка на главната причина на постоење на еден таков простор.
>
> Треба на сите да ни биде јасно дека како ќе има се повеќе луѓе во
> хаклабот, така ќе мора сите да вложиме поголем напор и грижа хаклабот да е
> гостољубив за сите но и да не застрани од идејата за простор посветен на
> geek-овштината. Затоа што друг таков простор, нема да има.
>
> Некои прости hint-ови (инспирирани од вчера):
> - кога некои луѓе работат, не дигај галама (да не зборам за комшиите)
> - не се уфрлај во збор додека други луѓе зборат
> - ако го повишуваш тонот, веројатно веќе е прегласно
>
>
> Конечно,
> начинот на решавање на проблемите не е со ескалирање и дигање на тензијата
> - пошто тоа НЕ ги решава проблемите. Мене сеуште не ми е јасно како
> возрасни и разумни луѓе не сте успеале да се разберете на лице место, но
> ете…
>
>
>
> ПС.
>
>
> On 14.10.2012 14:18, Andrej T. wrote:
> > Само затоа што претходно имало некаков мини-инцидент поврзан со него
>
> off-topic од мене. не очекувам дискусија за ова, НО мора да се каже.
>
> претходниот инцидент никако не може да се карактеризира како „мини“ - се
> надевам на сите им е јасно тоа. Ако не, ќе збориме другпат.
>
>
>
> --
> дамјан
>
> ______________________________**_________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.**org.mk <Ossm-members at lists.softver.org.mk>
> http://lists.softver.org.mk/**listinfo/ossm-members<http://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members>
>-- 
http://blog.gemidjy.me || http://wiki.lugola.net
Member of Lugola, 2s.mk, FSF (no.6023),
GnuPG: 754AC43D,

I'm an FSF member -- Help us support software freedom!
http://www.fsf.org/jf?referrer=6023
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20121016/767e21b4/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list