[2s.mk-friends] КИКА состанок октомври 2012

Azder azhder at gmail.com
Wed Oct 24 19:14:39 UTC 2012


Поздрав до сите вас што сте издржале сесија долга колку решавањата на
Python Challenge и сигурно попредизвикувачка.

Пошто не се сметам себе си за кадарен да ги коментирам одлуките, а
знам дека се донесени со најдобри намери, можам барем да пробам да
помогнам со процедурални коментари:

1. Од искуство со MOM-ови мислам дека ова
http://wiki.spodeli.org/Arbeitsbesprechung-20121023
е само „записник“ на заклучоците, извештај за јавност итн, а не
записник од тоа како се стигнало до одлуките, т.е. за кои цели, поради
кои принципи, со кои аргументи за и против.

Во моментов не ми текнува на добар пример, ама еве еден: можеби некој
не би се сложил со промена на дневниот ред ако знае дека е донесена
поради принципи со кои што не се сложува итн.

Ова го гледам нешто како во насока на transparent governance of
hacklab итн. Мислам, би било лицемерно да се бара истото од една
Влада, а да не се практикува дома.

2. Ова со GitHub е супер, а во однос да е пречка за некој да користи
github па му е попречено учеството, можам да го парафразирам советот:
„ако немаат леб, нека јадат колачиња“,
во:
„ако немаат (познавање од) гит, нека пишат овде
https://github.com/skopjehacklab/administration/issues “


Се читаме (Se chitame).


More information about the Ossm-members mailing list