[2s.mk-friends] КИКА состанок октомври 2012

Aleksandar D. Balalovski abalalovski at gmail.com
Fri Oct 26 10:58:55 UTC 2012


2012/10/26 Goran Peoski <goranpeo at gmail.com>:
> Рационализацијата на одлуките е добар чекор кон објаснување на нивната
> (јавна) намера и секако би ги подобрила извештаите за јавност.
> Поотворено во секој поглед од моменталното, но не многу поблизу кон
> проѕирното раководење (пробувам да преведам transparent governance).
>
> Еден правилен MoM дава далеку подобар поглед кон начинот на раководењето,
> постапката на носење одлуки и сл.
>
> Да направам аналогија со софтверот и резултатите од извршувањето на тој
> софтверот. Овде решенијата за правилникот се резултатите, а начинот на
> нивното донесување е алгоритамот (кодот).
>
> Да се додаде рационализација е само подобра шминка (повеќе графици, боја и
> сл).
>
> Што значи, да се пушти MoM (или еве еден аудио запис од долг состанок) е
> аналогно на стенограм од собрание или увид на софтвер пред да се пушти да
> одбере победник на тендер итн.
>
> Аналогно, барањето за  MoM од постапката за носењето одлука е исто како и
> барањето за отворен код на софтверот, а не само за поубави резултати од
> извршувањето потенцијално затворен код.
>

Сето ова си можел да го кажиш на состанокот најавен 1-2 недели
унапред, сега, да се изразам со скопски жаргон, сериш мед.

позз.

-- 
http://blog.gemidjy.me || http://wiki.lugola.net
Member of Lugola, 2s.mk, FSF (no.6023),
GnuPG: 754AC43D,

I'm an FSF member -- Help us support software freedom!
http://www.fsf.org/jf?referrer=6023


More information about the Ossm-members mailing list