[2s.mk-friends] ODT -MK стандард.

Ilija Kocho ilijak at siva.com.mk
Sat Sep 29 15:14:57 UTC 2012


On 29.09.2012 17:06, Damjan Georgievski wrote:
>>>> Open Document (aka ODT) е македонски национален стандард од Јуни 2012.
>>>> http://www.isrm.gov.mk/standard/?natstandard_document_id=42913
>
>> Па не е нешто посебно интересно ова. Мислам станува збор само за тоа
>> дека македонскиот институт надлежен за стандарди го верификувал odt кој
>> веќе е меѓународен iso стандард. Не значи дека некој всушност и ќе го
>> применува стандардот.
>
> можеш да се повикаш на стандардот во институции
На стандард не можеш да се повикеш, не е закон. Меѓутоа може да се
дејствува за негово прифаќање во организациите, просто бидејќи го имаме.
Сега е потребна акција за воведување на стандардот, кој каде може да
дејствува. Би било добро, ако некој може да делува во министерството за
информатичко општество и администрација.

Илија
More information about the Ossm-members mailing list