[2s.mk-friends] Состанок за КИКА - Сабота 27-ми Јули

Andrej T. andrejtrajchevski at gmail.com
Sat Jul 27 18:11:55 UTC 2013


Денеска од 18ч. се одржа закажаниот состанок и на него присуствуваа 12
луѓе: Ана, Мите, Даме, Глиша, Дамјан, Дода, Гоце, Јованка, Висар, Миша,
Баже и Андреј.

Беа дискутирани неколку теми, меѓу кои и:
1. Кој модел ќе се избере за функционирање на хаклабот (1. Слободен Софтвер
ќе се огради од функционирањето на КИКА и нема финансиски да учевствува; 2.
Слободен Софтвер ќе го користи хаклабот како канцеларија и тој веќе нема да
биде јавен простор)
2. Дали треба да се тргне забраната за пиење на алкохол во хаклаб

За првата точка беше одбран надоградена верзија од првиот модел, односно:
хаклабот останува јавен простор спонзориран од неговите членови, а Слободен
Софтвер продолжува да учествува финансиски како член на хаклабот. Една од
причините за избирање на овој модел е тоа што се увиде дека има доволно
луѓе кои месечно ќе плаќаат за одржување на просторот и плаќање кирија.

За втората точка се одлучи следново: забраната за пиење на алкохол ќе се
тргне, со напомена дека е клучно да се почитуваат останатите правила на
хаклабот, односно во секој момент да биде јасно дека хаклабот не е место
наменето за журки, пиење, галамење и пуштање гласна музика. Куќниот ред на
хаклабот може да се најде тука:
https://wiki.spodeli.org/КуќенРед-ПредлогПромени/


2013/7/24 Arangel Angov <ufo at linux.net.mk>

> -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
> Hash: SHA1
>
> On 07/24/2013 08:04 AM, Azder wrote:
> > Има извештај со заклучоци после секој состанок погрешно наречен МОМ.
> > Отсекогаш имало забуна што претставува МОМ, очигледно.
>
> Јас кога сум ги пишувал скоро секогаш сум ги образложувал на кратко
> дискутираните точки.
>
> https://wiki.spodeli.org/Arbeitsbesprechung-20130113
>
> Еве ај реално кажи што е проблемот со нивото на детално објаснетите
> информации?
>
> > Точно, ти се чини. И минатиот пат не ви беше јасна мојата цел пошто
> > ОДОКОЛУ спомнав да има запис од тоа како течела дискусијата (што
> > всушност навистина е МОМ), а само со цел да бидам фин и да не потенцирам
> > дека сте го разбрале концептот погрешно.
>
> Јас мислам дека забелешките се доволни какви што се, ама *јас* мислам.
>
> > Ако  гледаш изговори и rebounds тоа си е твоја перцепција. Тоа што сум
> > одбрал да не идам во хаклаб, веше ВАШ ИЗГОВОР да не ја прифатите идејата
> > минатиот пат.
>
> Убаво би било да улетуеш со конструктивност наместо со напади. За
> поделбата што си си ја напраил самиот, помеѓу „вас и нас“ или „вие и
> јас“, не знам како да ти помогнам, можам само да ти кажам дека грешиш.
>
> Исто така можам да ти дадам еден пријателски совет, да почнеш да доаѓаш
> пак и да придонесуваш со идеи, програмирање, пишување MOM и сл. како што
> правеше и порано, и ако има нешто што не ти се допаѓа да бидеш вклучен
> во процесот на подобрување, бидејќи тоа е единствениот начин да се
> подобрат работите.
> - --
> Арангел
> xmpp/mail
> ufo \o/ linux.net.mk
> http://blog.spodeli.org
> -----BEGIN PGP SIGNATURE-----
> Version: GnuPG v2.0.20 (GNU/Linux)
> Comment: Using GnuPG with Thunderbird - http://www.enigmail.net/
>
> iQEcBAEBAgAGBQJR75b0AAoJEBHeU7MAY5YzP44H/iky2z9V6K7AIM5DGoeyeXIq
> FFUoeTwoyQLx9aDCwg38qWsAi6I1aBi/cIts8m9V4r9xS7cmiLbrhMpIXCvcAYQj
> 4XG2k55k1QlFePorIChjY1kPjfRZEN3ZSalKfX7qE3y2FGinwqwFjCEe9XEIXwSV
> 5WWhdLgy/esZtqQxzDYD0GJ88ZiE12y07GoUaU/rKXeVCz3C3Z+oJkBtm6zZlXMd
> ndnLGy7L8oAmSoP0IRyMFGQPESYju544PnagcUuj0AfQsF/o++YmscIJ/emgZqN8
> PI6KODdsaGI6ek9jWWYUUK9/kNbz4ZkFtIyHxvNXj5s10h+LqYA5LBI5X31lYzg=
> =w3AQ
> -----END PGP SIGNATURE-----
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>-- 
Андреј Трајчевски / 078/426-717 / andrejtrajchevski at gmail.com
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20130727/881bd6aa/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list