[2s.mk-friends] Social Freelancing во Хаклаб

Andrej T. andrejtrajchevski at gmail.com
Sat Oct 19 17:39:21 UTC 2013


> Без разлика што луѓето се програмери, начелата на хаклабот се дека ќе се
промовира слободниот софтвер, слободна култура и споделување на знаење.

Се слагам, ама треба да има и кому да го промовираме.

> Не би сакал хаклабот да се претвори во место каде што ќе има
*корпоративно* однесување, а мислам дека со ваква практира тоа би се случило

Не би сакал ни јас, апсолутно. Идејата не е ми е хаклабот да го направам
канцеларија, тоа и јас мислам дека нема поента. Кога почнав да работам на
нет сфатив дека би било супер да постои место кај што ќе можам со другарите
заедно да работам, без да направиме фирма заедно. И тоа ми е целата поента:
јас да одам таму секој ден по неколку часа, да донесам другар и да работиме
заедно.

> Значи во прв поглед бесплатно би ги користеле ресурсите на хаклабот...

Дап. Јас и ти плаќаме членарина со која се плаќаат дел од сметките, за
луѓето што прв пат ќе дојдат да не плаќаат ништо.

> Што кога ти нема да си во можност да отвориш, кој ќе ја превземе
одговорноста за просторот ?

Никој. Ако не можам да отворам, нема да има настан.

> Како што кажа Новица, повеќепати е ова дискутирано на состаноци и никогаш
не се донело заклучок.

Тоа што го имаме дискутирано на состанок е дали треба хаклабот да се рента
како канцеларија. Јас сум против тоа. Сѐ што сакам да направам е кога ќе
одам следниот пат да работам, да си понесам некој другар кој исто така
freelance-а. Да му објаснам како функционира хаклабот, која е поентата,
зашто Windows е срање и тн. :-)

Во Македонија не постои место каде што луѓе кои немаат пари да отворат
фирма и да изнајмат канцеларија можат да работат заедно. Целата поента ми е
да објавам дека во тој и тој период хаклабот ќе биде отворен, дека јас ќе
бидам таму и ќе работам, па ако некој сака дека може да дојде.

-- 
Андреј Трајчевски / 078/426-717 / andrejtrajchevski at gmail.com
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20131019/e254601e/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list