[2s.mk-friends] Соработка со Нова Македонија

Igor Stamatovski igor.stamatovski at gmail.com
Tue Jan 21 21:43:33 UTC 2014


Дали сме заинтересирани за ова ?
---------- Forwarded message ----------
From: "Biserka Velkovska" <bvelkovska at gmail.com>
Date: Jan 21, 2014 3:01 PM
Subject: Re: info
To: "Igor Stamatovski" <igor.stamatovski at gmail.com>
Cc:

Значи станува збор за следново:

Ќе ја обновуваме страницата технологија и имаше предлог ако сакате да се
вклучите вие, членовите на Хаклабот. Односно да продуцирате содржини, а ние
да ви овозможиме да си ги промовирате своите активности, работа, идеи на
нашите страници.
Доколку сметаш дека постои интерес, можеме да разговараме за детали и за
обемот на ангажманот.

Разговарај со луѓето, па пиши што мислиш. Ќе ми треба фидбек поскоро (во
смисла утре, задутре).


2014/1/21 Biserka Velkovska <bvelkovska at gmail.com>

> Игор,
>
> Фала и до тебе и до Андреј. Ќе ги разгледам и ако треба нешто ќе го
> допрашам Андреј.
> Деновиве ќе договориме и да дојдеме со фоторепортер за сликање.
>
> Другото ќе ти го пишам во посебен мејл.
>
> Поздрав,
>
>
> 2014/1/21 Igor Stamatovski <igor.stamatovski at gmail.com>
>
>> Здраво Бисерка,
>>
>> Еве ги одговорите од Андреј Т., а го имаш и Андреј во CC ако ти
>> требаат повеќе информации.
>>
>> За другото пиши на овој емаил па ќе се до-договориме.
>>
>> Поздрав,
>> Игор Стама
>>
>> ---------- Forwarded message ----------
>> From: Andrej T. <andrejtrajchevski at gmail.com>
>> Date: 2014/1/21
>> Subject: Re: info
>> To: Igor Stamatovski <igor.stamatovski at gmail.com>
>> Cc: Nikola Kovachevski <kovachevski at gmail.com>, Damjan Georgievski
>> <gdamjan at gmail.com>, Aleksandar Lazarov <n3tpr0b3 at gmail.com>, Georgi
>> Stanojevski <glisha at gmail.com>, "Andrej T."
>> <andrej.trajchevski at gmail.com>, Marko Doda <marko at lugola.net>
>>
>>
>> 1. Кога и со која цел го конструиравте вашиот 3Д-принтер? Колку време
>> ви беше потребно за да го конструирате, колку чини, колку луѓе
>> учествуваа во работата?
>>
>> 3d принтерот беше конструиран пред сѐ поради љубопитност, поради забавата
>> на создавање, без некоја посебна цел. Најголем дел од проектите во КИКА
>> ги движи истата љубопитност. Принтерот го направи еден човек, Никола
>> Ковачески,
>> според шеми што слободно може да се најдат на интернет. Чини околу
>> 500-600 долари (?).
>> Деловите потребни за неговата изработка беа засебно нарачувани од
>> интернет.
>>
>>
>> 2. Какви материјали може да користи тој и аналогно какви предмети може
>> да се добијат со него? На кој начин 3Д-принтерите создаваат предмети?
>> И кои материјали воопшто можат да ги користат 3Д-принтерите (не само
>> вашиот и во смисла дали има некаков предуслов за типот - прав, жица,
>> други цврсти форми итн., дали тврдоста има улога или некои други
>> услови ако има)?
>>
>> Принтерот користи жица од пластика која ја топи и слој по слој создава
>> предмети.
>> Три мотори ја движат главата по трите координатни оски и на тој начин
>> контролираат каде ќе падне капката од стопена пластика.
>>
>> Постојат и принтери кои прават модели од метал, но се многу поскапи и
>> генерално комплицирани за изработка - со тоа и понеатрактивни од овие
>> кои работат со пластика.
>>
>> Со овој процес можат да се изработат секакви предмети за кои некој
>> направил
>> 3d модел. На интернет постои база со слободно достапни модели, па кога
>> веќе еднаш го имаш принтерот, прашање е на симнување на моделот и
>> пуштање да се изработи. Нашиот принтер може да изработува предмети
>> со максимална димензија од 10х10х10 cm.
>>
>>
>> 3. Колку време му е потребно на принтерот да испринта еден предмет?
>>
>> Процесот е доста бавен, а и зависи од комплексноста на моделот. За да
>> испринтаме
>> пирамида со основа 3х3 cm. ни требаа околу два часа со се калибрација
>> на принтерот и неколку
>> пробни модели.
>>
>>
>> 4. За 3Д принт-технологијата се вели дека ќе измени многу нешта во
>> иднина? Колку сме далеку од тоа 3Д-принтерите да се користат во
>> домаќинствата за производство на храна? Која е всушност нивната
>> најперспективна масовна примена според вас?
>>
>> Можеби ќе може, но не би шпекулирал. Еве замислете, денешниот процес
>> на принтање да го аплицираме и да речеме дека сакаме да направиме
>> чизбургер.
>> Најлесно е можеби да го топиме кашкавалот, или да изцедиме слоеви кечап и
>> мајонез. Ама како ќе испринтаме плескавица? Веројатно ќе треба да чуваме
>> некоја смеса од мелено месо која откако ќе се стопи и олади ќе стане
>> плескавица.
>> А лебот? И зошто би имале принтер кој може да принта „само“ чизбургери?
>>
>> Интересно е да се мечтае за репликаторите на храна од Star Trek, кои
>> работат
>> на ниво на молекули, но не е лошо и да знаеме точно колку сме далеку од
>> такви машини. Од оваа перспектива изгледаат недостижно.
>>
>> 3d принтерите во моментов се супер корисна работа за луѓето кои работат
>> во индустриски дизајн, да речеме, па наместо да одат во фабрики да прават
>> прототипи на модели - сега тоа можат да го прават дома. Исто така, можеби
>> уште покорисни се за луѓето на кои им се скршило некое пластично делче по
>> дома,
>> па наместо да чекаат на сервисите или да купуваат нови производи, можат
>> да си испринтаат ново.
>>
>> А принтање храна, искрено мислам, е само sci-fi мечта и сензационализам.
>> :-)
>>
>> Андреј Т.
>>
>> (мењајте неточни информации)
>>
>>
>> 2014/1/21 Igor Stamatovski <igor.stamatovski at gmail.com>
>> >
>> > Ќе одговори некој?
>> >
>> > Поздрав,
>> > Стама
>> >
>> > 2014/1/17 Igor Stamatovski <igor.stamatovski at gmail.com>:
>> > > Ќе и ги одговори на Бисерка од Нова Македонија некој прашањава? И да
>> > > се договориме за сликање :)
>> > >
>> > > Поздрав,
>> > > Стама
>> > >
>> > > ---------- Forwarded message ----------
>> > > From: Biserka Velkovska <bvelkovska at gmail.com>
>> > > Date: 2014/1/16
>> > > Subject: Re: info
>> > > To: Igor Stamatovski <igor.stamatovski at gmail.com>
>> > >
>> > >
>> > > Игор, повели прашања. Пиши кој ќе одговара и, секако, ако мислите дека
>> > > треба да се додаде уште нешто што не е опфатено со прашањата, пишете
>> > > слободно. Штом ќе ги добијам одговорите ќе се договориме да дојдам со
>> > > фоторепортер за сликање и ако треба нешто на лице место да ве
>> > > допрашам. Фала и поздрав
>> > >
>> > > 1. Кога и со која цел го конструиравте вашиот 3Д-принтер? Колку време
>> > > ви беше потребно за да го конструирате, колку чини, колку луѓе
>> > > учествуваа во работата?
>> > >
>> > > 2. Какви материјали може да користи тој и аналогно какви предмети може
>> > > да се добијат со него? На кој начин 3Д-принтерите создаваат предмети?
>> > > И кои материјали воопшто можат да ги користат 3Д-принтерите (не само
>> > > вашиот и во смисла дали има некаков предуслов за типот - прав, жица,
>> > > други цврсти форми итн., дали тврдоста има улога или некои други
>> > > услови ако има)?
>> > >
>> > > 3. Колку време му е потребно на принтерот да испринта еден предмет?
>> > >
>> > > 4. За 3Д принт-технологијата се вели дека ќе измени многу нешта во
>> > > иднина? Колку сме далеку од тоа 3Д-принтерите да се користат во
>> > > домаќинствата за производство на храна? Која е всушност нивната
>> > > најперспективна масовна примена според вас?
>> > >
>> > >
>> > >
>> > > 2014/1/14 Igor Stamatovski <igor.stamatovski at gmail.com>
>> > >>
>> > >> Прати ми па ќе препратам кој е слободен.
>> > >>
>> > >> Поздрав
>> > >> Игор
>> > >>
>> > >> On Jan 14, 2014 11:07 PM, "Biserka Velkovska" <bvelkovska at gmail.com>
>> wrote:
>> > >>>
>> > >>> Фала Игор,
>> > >>>
>> > >>> Го видов видеото и ми користеше. Јас сепак би ти поставила прашања
>> на мејл или ако не можеш ти, назначи ми друг од КИКА што ќе сака и може да
>> зборува. Прво поради прецизноста, а второ за да биде побрзо, оти додека се
>> усогласиме со термини и обврски ќе се завлечка работата, а сакам побрзо да
>> биде. Потоа, полесно е, ќе дојдеме со фоторепортер да сликаме и ако треба
>> нешто ситно ќе ве допрашам на лице место.
>> > >>>
>> > >>> Може ли вака? Ако да, до утре праќам прашања, тебе или на кого ќе
>> ми кажеш.
>> > >>>
>> > >>> Поздрав,
>> > >>>
>> > >>>
>> > >>> 2014/1/14 Igor Stamatovski <igor.stamatovski at gmail.com>
>> > >>>>
>> > >>>> Ќе ти пуштам видео, па ќе се координираме
>> > >>>>
>> > >>>>
>> http://kajgana.com/kako-izgleda-odblizu-3d-printer-napraven-vo-domashni-uslovi
>> > >>>>
>> > >>>> Поздрав,
>> > >>>> Игор
>> > >>>>
>> > >>>> 2014/1/14 Biserka Velkovska <bvelkovska at gmail.com>:
>> > >>>> > Игор, да те потсетам само да ми пратиш кратко инфо за
>> 3Д-принтерот, па да се
>> > >>>> > договориме кога да дојдам. Поздрав,
>> > >>>> >
>> > >>>> >
>> > >>>> > 2014/1/8 Biserka Velkovska <bvelkovska at gmail.com>
>> > >>>> >>
>> > >>>> >> Одлично :) Тоа би бил единствен 3Д-принтер во Македонија?
>> > >>>> >> Секако, ќе дојдам, само прво би било фино да ме избрифираш, за
>> да знам што
>> > >>>> >> да прашувам. Кој го конструираше, што може да печати? Пиши ми
>> го основното
>> > >>>> >> инфо кога ќе можеш, па ќе договориме средба.
>> > >>>> >>
>> > >>>> >> Фала многу :)
>> > >>>> >>
>> > >>>> >>
>> > >>>> >> 2014/1/8 Igor Stamatovski <igor.stamatovski at gmail.com>
>> > >>>> >>>
>> > >>>> >>> Здраво Бисерка,
>> > >>>> >>>
>> > >>>> >>> Среќни празници!
>> > >>>> >>>
>> > >>>> >>> Како и секогаш знаеш дека КИКА е на работ на најновите
>> технологии и
>> > >>>> >>> имаме 3д принтер :)
>> > >>>> >>>
>> > >>>> >>> Ако си заинтересирана може да се договориме да се најдеме еден
>> ден во
>> > >>>> >>> КИКА и да го погледнеш,
>> > >>>> >>> веројатно од следната недела натаму.
>> > >>>> >>>
>> > >>>> >>> Поздрав,
>> > >>>> >>> Игор
>> > >>>> >>>
>> > >>>> >>> 2014/1/8 Biserka Velkovska <bvelkovska at gmail.com>:
>> > >>>> >>> > Здраво Игор, како си? Одамна не сум те гњавела :)
>> > >>>> >>> > Ми треба инфо околу 3Д-принт технологија. Знаеш ли дали кај
>> нас некој
>> > >>>> >>> > работи
>> > >>>> >>> > на таква технологија? Ми се гледа интересно за пишување, па
>> чисто се
>> > >>>> >>> > информирам.
>> > >>>> >>> >
>> > >>>> >>> > Фала и поздрав. И среќни празници! :)
>> > >>>> >>> > --
>> > >>>> >>> > Biserka Velkovska
>> > >>>> >>> > (+389) 71 386 164
>> > >>>> >>> > (+389) 75 550 725
>> > >>>> >>>
>> > >>>> >>>
>> > >>>> >>>
>> > >>>> >>> --
>> > >>>> >>> Igor
>> > >>>> >>
>> > >>>> >>
>> > >>>> >>
>> > >>>> >>
>> > >>>> >> --
>> > >>>> >> Biserka Velkovska
>> > >>>> >> (+389) 71 386 164
>> > >>>> >> (+389) 75 550 725
>> > >>>> >
>> > >>>> >
>> > >>>> >
>> > >>>> >
>> > >>>> > --
>> > >>>> > Biserka Velkovska
>> > >>>> > (+389) 71 386 164
>> > >>>> > (+389) 75 550 725
>> > >>>>
>> > >>>>
>> > >>>>
>> > >>>> --
>> > >>>> Igor
>> > >>>
>> > >>>
>> > >>>
>> > >>>
>> > >>> --
>> > >>> Biserka Velkovska
>> > >>> (+389) 71 386 164
>> > >>> (+389) 75 550 725
>> > >
>> > >
>> > >
>> > >
>> > > --
>> > > Biserka Velkovska
>> > > (+389) 71 386 164
>> > > (+389) 75 550 725
>> > >
>> > >
>> > > --
>> > > Igor
>> >
>> >
>> >
>> > --
>> > Igor
>>
>>
>>
>>
>> --
>> Андреј Трајчевски / 078/426-717 / andrejtrajchevski at gmail.com
>>
>>
>> --
>> Igor
>>
>
>
>
> --
> Biserka Velkovska
> (+389) 71 386 164
> (+389) 75 550 725
>-- 
Biserka Velkovska
(+389) 71 386 164
(+389) 75 550 725
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20140121/27586612/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list