[2s.mk-friends] Проекција на Revolution OS на Филозовски и дискусија

Josifoski Aleksandar josifoski at gmail.com
Tue Mar 25 08:14:18 UTC 2014


Much more healthier socializing with mailing lists (thunderbird or other 
client) then бф.
Прв ден од деактивирање на фб акаунтот, пораат се чувстуем

On 03/25/2014 08:39 AM, Marko Doda wrote:
> >> Имаат постувано и линкови до КИКА на настанот. Претпоставувам дека 
> се со некој во контакт, ама затоа што не го видов ова постувано тука, 
> мислам дека е убаво да го види ако сака некој да ги посети и да 
> учествува во дискусијата или само да го погледне (пак) филмот :).
> Јас ќе го пуштам филмот, заборавив да пишам на листа. Дојдете поради 
> дискусијата, верувам дека повеќе присутни ќе бидат од општествени 
> науки и фино би било да се објаснат работи на лаички начин.
>
>
> 2014-03-24 23:57 GMT+01:00 Tamara Atanasoska 
> <tamara.atanasoska20 at gmail.com <mailto:tamara.atanasoska20 at gmail.com>>:
>
>   Здраво,
>
>   Отворен Куфер се група која се занимава со најразлични теми кои ги
>   засегаат младите (и општеството). Најчесто прават проекции и дискусии.
>
>   Овој пат решиле да прават настан за слободен софтвер.
>
>   Од настанот на Фб:
>   https://www.facebook.com/events/663513170353247/?notif_t=plan_user_invited
>
>   Овој петок сакаме да позборуваме на тема слободен софтвер.
>
>   Revolution OS е документарен филм кој ја опишува историјата на
>   движењето за слободен софтвер од раните почетоци во 80-тите
>   години. Иако Windows на Microsoft стана најраспространетиот
>   оперативен систем, неговата строга политика за лиценцирање,
>   примена и дистрибуција многу експерти ја сметаат за проблематична.
>
>   На тој начин, започнува движењето „Open Source Movement“ кое се
>   заснова на верувањето дека компјутерскиот софтвер треба да биде
>   слободен и во економска и во интелектуална смисла. Како резултат
>   на тоа, Линус Торвалдс, создаде нов оперативен систем наречен
>   Линукс, слободен софтвер кој многу програмери го сметаат за
>   значително супериорен во однос на Windows.
>
>   Проекцијата ќе трае 85 минути, потоа следи дискусија.
>   Се гледаме во 5 и 5! :)
>
>   _______________________________
>
>   Имаат постувано и линкови до КИКА на настанот. Претпоставувам дека
>   се со некој во контакт, ама затоа што не го видов ова постувано
>   тука, мислам дека е убаво да го види ако сака некој да ги посети и
>   да учествува во дискусијата или само да го погледне (пак) филмот :).
>
>   Поздрав
>
>   _______________________________________________
>   Ossm-members mailing list
>   Ossm-members at lists.softver.org.mk
>   <mailto:Ossm-members at lists.softver.org.mk>
>   https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>
>
>
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20140325/8c1fbb32/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list